експорт > международни изложения
Вихрен Димитров: За месото от хибрида “Черен ангел” има ниша в Испания

|
Изпълнителният директор на Голямо Враново Инвест пред exporter.bg за участието на свинекомплекса на Salón Gourmets 2025 в Мадрид - най-голямото гурме изложение за храни в Европа
Свинекомплекс Голямо Враново Инвест единствен, не само от месарската и месопреработвателната индустрия на България, но от цяла Източна Европа имаше щанд в Испания. На щанда дойдоха българския посланик в Испания Алексей Андреев и президентът на Rioja Center of Madrid - Хосе Антонио Руперес Каньо. Посланик Андреев даде висока оценка на “Черния ангел”.
|
“Участвал съм на изложения за храни в Атина, Милано, Страсбург, Берлин и Осло, но това в Мадрид беше най-доброто. Един американски търговец на орехи ми каза, че трябва да съм много смел или много наивен, за да дойда и да предлагам месо в страната на Иберико и прочутите хамони.
В думите на американеца има резон, защото Испания всяка година произвежда 75 млн. прасета и 4 вида хамон, който отлежава от 9 месеца до 3 години. И в зависимост от продължителността на този процес и процента месо иберико в тези 4 основни категории, цената на един бут варира между 200 и 500 EUR.
Истината е, че нашият нов хибрид “Черен ангел” предизвика изключително голям интерес сред посетителите на щанда и участниците в изложението. Много добри думи за уникалния хибрид и продуктите от него ми каза един месар от Барселона, шесто поколение в бранша, който беше до нас. От 1852 г. фамилията му произвежда и предлага само два вида салами. Те са от плешка, сланина и сол. Рецептата на тези салами не е променяна от 1852 г.”, разказва Вихрен Димитров, изпълнителен директор на Голямо Враново Инвест.
И допълва: Ние бяхме единствените от Източна Европа. На щанда дойдоха българския посланик в Испания Алексей Андреев и президентът на Rioja Center of Madrid - Хосе Антонио Руперес Каньо. Посланик Андреев даде висока оценка на “Черния ангел”. Пред испанския телевизионен канал Gourmet TV той отбеляза, че отношението на Испания към породата Иберико и на България към сходната “Черен ангел” спомага за сближаването на двете страни и спомага за изграждането на мостове на приятелство, основано на споделяне на близки кулинарни ценности и възприятия (видео с цялото интервю, което посланик Алексей Андреев дава пред Gourmet TV, вижте по-долу б.а.).
“Направихме много добри контакти. Очакваме да навлезем на испанския пазар. Разбрахме се да работим с едни търговци от град Сория, които ще зареждат от нас месо за пръжки. Други наши клиенти ще бъдат производители на хамон от Алхамбра. По-голяма ниша има за прясното месо, отколкото за преработените продукти, поради различните вкусови предпочитания в Испания и в България”, казва в заключение Вихрен Димитров.
Задължителното събитие за професионалистите в сектора на храните и напитките по целия свят
Salón Gourmets 2025 е водещото европейско търговско изложение за висококачествени храни и напитки, с богата програма от събития, предназначени за професионалисти в гастрономическия сектор. Събитието се проведе от 7 до 10 април 2025 г. в IFEMA Мадрид. Изложението предложи динамична програма с над 1 200 активности, включващи престижни състезания, дегустации, шоукукинг, иновационни презентации, бизнес контакти и специални кулинарни изживявания, което го прави задължително събитие за професионалистите в сектора на храните и напитките по целия свят.
Salón Gourmets 2025 се определя от специалистите и експертите в сектора като най-голямото събитие за висококачествени храни и напитки в Европа и едно от най-известните в световен мащаб. На изложението се представят най-ексклузивните тенденции в хранителната индустрия. С 37 издания зад гърба си и постоянен растеж в цифрите, това събитие се отличава с бизнес насоченост и се превръща в най-посещаваната точка за срещи от професионалисти от национално и международно ниво в гастрономията, включително ресторанти, хотели, дистрибутори, кетъринг услуги и специализирани магазини.
Да си припомним
Миналата година, в края на октомври, се състоя уникален „дуел“ между вина на прочутата Риоха и емблематичната българска изба Катаржина Естейт.
Събитието беше инициирано, блестящо организирано и осъществено от посланика на България в Испания Алексей Андреев и президента на Rioja Center of Madrid - Хосе Антонио Руперес Каньо.
След коментарите на четиримата водещи сомелиери и четиримата топ винени журналисти от Испания, поканени специално за “дуела” от домакините, стана ясно, че големите победители на тази изключителна вечер в резиденцията на Риоха в Мадрид бяха Óscar Tobía Blanco Reserva 2017 на Риоха и Encore Syrah 2021 на Катаржина Естейт. Мнението на професионалистите съвпадна с това на елитната публика, която оцени по достойнство всички представени вина.
Представените 9 вина бяха съчетани с български и риохански продукти - от българска страна на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест, а от испанска - на Despensa Pisón, компания, разположена в Ескарай. Гостите на вечерта опитаха колбаси и свинско месо от породата „Черен ангел” на Голямо Враново, а от Риохан – чоризо, салчичон, кървавица и емпанада. Така уникалното винено преживяване се превърна и в кулинарно.
Испанците бяха възхитени от невероятното месо на породата „Черен ангел“. По мнението на големи европейски специалисти, най-вече от Германия, то не остъпва по качества на Иберико, от което се приготвя прочутия хамон. Повечето елитни гости на вечерта бяха на това мнение, а президентът на Резиденция Риоха Мадрид се обърна към Вихрен Димитров, изпълнителен директор на Голямо Враново Инвест, че желае да бъдат осъществени търговски контакти, които да доведат до навлизането на „Черен ангел“ в Испания.
Още малко за „Черен ангел“
В свиневъдството на България повече от 20 години не е правен хибрид. По примера на животновъдите от Унгария и Испания, от Голяма Враново са издирили най-добрата местна порода, източнобалканската, която се отличава и с най-добрите вкусови качества в Европа. Експериментът на компанията се провежда в партньорство с два университета.
Първите около 200 прасенца от хибридната порода вече са родени в свинекомплеса в Голямо Враново. Идеята на хората, които са се захванали със създаване на тази хибридна порода, която е с работно име „Черен ангел”, е да бъде запазена източнобалканската свиня. Това е порода, която се е отглеждала от около 2 000 години в пределите на нашата държава, но преди 5 години, по време на африканската чума по свинете, почти е изчезнала.
„Искаме да използваме индустриалните предимства на породата, при която прасенцата за около 5-6 месеца могат да достигнат над 120 - 130 килограма. В същото време ще запазим вкусовите качества на източнобалканската свиня”, отбелязва Вихрен Димитров.
Месото от новата подобрена кръстоска между източнобалканска свиня с други традиционни породи, не само ще може да се конкурира успешно с прочутия испански хамон, но вероятно ще покаже по-добри качества, коментират не само свиневъди, но и големи експерти от Европа.
Димитър Дженев
Снимка: Антон Марков
На снимката: Вихрен Димитров с наградата на сайта exporter.bg "Експротьор на годината" за Рестарт (за възраждането на най-добрата местна порода свиня - източнобалканската)
(Участието на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест на Salón Gourmets 2025 в Мадрид се осъществи с изключителното съдействие на Мария Янчева, икономически и търговски съветник в посолството на България в Испания)
Видео с цялото интервю, което посланик Алексей Андреев дава пред Gourmet TV
https://www.gourmets.net/salon-gourmets/gourmetstv/gourmet-president-presentation-english-version/todos-los-videos/aleksey-andreev-embajador-de-bulgaria
|