финанси > инвестиции


Инвестиции срещу агнета

България покани Саудитска Арабия и Катар да развиват земеделие у нас


При посещенията и в двете страни, земеделският министър Мирослав Найденов увери домакините, че ако инвестират у нас, ще задоволят изцяло потреблението си от живи агнета, пилета и жито

Инвестиции срещу агнета. Това е формулата за успешен съвместен бизнес, която министър Мирослав Найденов прилага за втори път в Арабския свят. Първият път в Катар, а сега при посещението си в Саудитска Арабия.

В Рияд той уверил колегата си, министъра на земеделието Фахад Абдулрахман Балгунаим, че ако Саудитска Арабия инвестира в България, до няколко години ще можем да задоволим изцяло потреблението от живи агнета, пилета и жито в кралството.

Предложението било породено от факта, че преди три месеца в кралството е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието с капитал 800 млн. долара.

Нашето месо е по-хубаво


Данните сочат, че годишно Саудитска Арабия внася по 5 млн. агнета от Австралия и 700 хил. тона замразени пилета от Бразилия.

Министър Найденов отбелязал, че българските агнета и пилета са в пъти по-качествени. Българското агне пасе трева, а австралийското се храни с фураж с добавки. Бразилските пилета пък са тъпкани с антибиотици, които изкуствено ги надуват, посочил той.

Същата схема


Нека да припомним, че при при посещението на земеделския министър в Катар преди малко поверче от месец, той предложи на катарците подобна схема. А именно срещу инвестиции те да внасят от България агнешко и пилешко месо.

Тогава Катар прояви интерес към отглеждането и внос на български агнета, както и към и производството на месо. Това намерение бе обявено от председателя на държавната компания „Хасад фууд" Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири по време на срещата му с министър Найденов. „Хасад фууд" е държавна компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд.

"Освен това Катар иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица", заявява Насър Ал Хаджири, но държи отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася.

"Катар може да вземе под аренда държавни земи в България или да купи от частни собственици", предлага тогава председателят на „Хасад фууд". И допълва, че работят по този начин вече с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния.

Предложенията


Министър Найденов беше обявил, че в България има над 30 млн. дка обработваема земя. "Има доста държавни пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. Нужни са ни инвестиции в животновъдството", казва земеделският ни министър.

И беше представил още възможности за производство на розово масло, за изграждане на екарисаж в Угърчин, за птицевъдство, аквакултури и логистичен център за производство и износ на свежи плодове и зеленчуци в Пазарджик. Също за инвестиране в държавното дружество „Врана", към което има 1500 дка земя, оранжерии и ферми.

Бившето стопанство на УБО, от което са се хранили Тодор Живков и партийният елит по време на управлението му, можело да премине в катарски ръце.

Министър Найденов, който е посещавал Катар и преди 2 г., заяви при второто си посещение, че има промяна в нагласата на домакините му към нашата страна. За разлика от преди, те искали да внасят агнешко и пилешко месо от нас, като настоявали държавата да осигури условия, така че да контролират цялото производство, включително земи за отглеждане на фураж и пасища за животните.

Найденов признал, че е научил за усилените преговори, които Катар води за земеделски инвестиции с Грузия. Той обаче им бе изтъкнал, че България като член на ЕС предлага по-добри условия.

Горчивата иснина обаче е, че докато Гърция подписва инвестиционни договори за 700-800 млн. евро с Катар, нашата търговия с арабската държава е за около 300 000 долара.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер