туризъм > екзотични дестинации


9 необикновени голф игрища

Arikikapakapa – Нова Зеландия

Игрището е направо уникално, а за да бъдат вместени термалните и калните му извори в рамките на вековните правила на голфа, всички те биват третирани като водни препятствия.

Нека не ви прозвучи отблъскващо, но това е ако не едно от най-живописните, то определено е най-миризливото голф игрище. Причината?

Намира се край езерото Роторуа на Северния остров в район, прочут с геотермалната си активност – мощни гейзери, кални вулкани, серни извори и прочие... (Това всъщност е районът с най-голяма геотермална активност в света!)

Самото игрище, част от Rotorua Golf Club, се намира в съседство с геотермалния резерват Уакареварева. Нещо повече, на негова територия между отделните дупки, грийнове и изкуствени препятствия има и куп естествени препятствия, създадени от природата – сяра, кал, гореща вода и пара.

Дупки номера 14, 15 и 16 са разположени покрай бреговете на горещо езеро и гледката на вдигащата се над повърхността му пара (особено в зимните утрини) е доста впечатляваща.

Местните голфъри наричат триъгълника, образуван от тези три дупки, Атеп (Амин!), тъй като и най-малката грешка може да доведе до загуба в играта.

Петата дупка е разположена край горещ извор, а десетата край серист купол. Деветата пък е толкова интересна, че е била увековечена върху новозеландска пощенска марка.

Гьоловете, в които бълбука гореща кал, и земните пукнатини, от които със свистене излиза пара, са прекалено много, за да ги изброяваме. Навсякъде във въздуха се носи мирис на сяра, затова често наричат Роторуа (което на езика на маорите означава Две езера) Земята на сярата.

От всичко, казано дотук, става ясно защо Arikikapakapa e доста интересно място за игра на голф, въпреки че дължината на самото игрище не е нищо особено.

Игрището е направо уникално, а за да бъдат вместени термалните и калните му извори в рамките на вековните правила на голфа, всички те биват третирани като водни препятствия.

Естествено, те са ясно обозначени, опасани с дървени огради и табели, върху които с големи червени букви пише DANGER.

На територията на Rotorua Golf Club има още едно игрище – т. нар. Thermal Golf Course, което е с 9 дупки, но както може да се очаква, то остава в сянката на своя по голям “брат” - Arikikapakapa.

Факти & цифри: 18 дупки, пар 70, дължина n/a

Адрес: Rotorua Golf Club,
399 Fenton Street
Rotorua 3010, New Zealand

Уебсайт: www.rotoruagolfclub.co.nz

(Стане ли дума за голф, представяме си зелени поляни и спокойна, аристократична игра, която определено не повишава нивото на адреналина.
Мнозина голфъри обаче търсят нещо по интересно, по-екзотично, по-предизвикателно... Дори това да означава нилски крокодили във водното препятствие, нечовешка жега в Долината на смъртта или място за начален удар, до което се стига само с хеликоптер... Затова ви представяме 9 уникални голф игрища от различни краища на света. Вече ви разказахме за Furnace Creek Golf Course, Legend Golf & Safari Resort, Coeur d' Alene, Wolf Creek Golf Club, Nullabor Links & Coober Pedy Opal Fields, Ууманаг и The Lost City Golf Course. Сега ви представяме деветото необикновено голф игрище - Arikikapakapa).

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер