финанси > инвестиции


IT Ready! by Rinamar

Стартира първата по рода си услуга за цялостна ИТ инфраструктура - IT Ready! by Rinamar

Стефан Марков, собственик и управител на фирма Ринамар ЕООД, пред exporter.bg за едно решение, което е уникално не само за България, но и в световен мащаб

Г-н Марков, разкажете ни накратко за решението, което сте създали?

- IT Ready! by Rinamar е ново и иновативно цялостно ИТ решение, което обхваща цялостната дейност на една фирма - от компютрите, сървърите и мрежовия хардуер, през софтуера и настройките, до крайните приложения и услуги, които тя използва.

В резултат клиентите получават цялостно, итгегрирано, предварително тествано, надеждно и работещо решение - на изключително атрактивна цена.

Това е единственото решение, което ви дава наистина крайни работещи услуги от един доставчик, при това по доста по-опростен и ефективен начин от другите решения на пазара.

Всъщност смятаме, че на пазара няма подобен тип решение - не само в България, но и по света, затова възлагаме големи надежди на неговия успех!

Но най-важното е, че решението е изключително ефективно за клиентите и крайните потребители. То изискваше много работа за да бъде изградено във вида, който сме постигнали като позволява да се отмести по много ясен начин сложността на ИТ от крайните ползватели върху нас, доставчиците на решението - така че наистина да можете да се фокусирате върху вашата основна дейност и работа.


Какви са предимствата за вашите потенциални клиенти?

- Предимствата са следните: първо, ние осигуряваме системи със съвместимост една с друга, предварително настроени и тествани. Това означава, че вие като потребител няма да се окажете с неработещи принтери, непрестанно забиващи лаптопи, компютри, които не могат да се свържат със сървъра, лошо конфигурирани мрежи, неработещ дистанционен достъп и т. н.

Техниката, която ще ви доставим, ще бъда готова за инсталация и почти изцяло предварително настроена, така че няма да губите време за работа с нея. Освен това тя ще включва тези услуги, от които имате нужда, предварително настроени и работещи.

Поддръжката на техниката също е много ефективна - даваме ви много канали на достъп - чрез Trouble ticket система за следене на проблеми, e-mail, телефон. Освен това ви даваме достъп до помощна информация, новини и видео за системите, така че да минимизираме проблемите при работа.

В допълнение при хардуерен проблем имаме изключително ефективна процедура, която в общия случай позволява да ви дадем работещо решение още при първо посещение при вас - или при ваше посещение с техниката в офиса.

Освен това системите, софтуера, настройките, мрежовите продукти и нашата поддръжка са така организирани, че да работят за и в посоката на вашия бизнес. Няма нужда повече да се притеснявате къде е проблема, как ще реагира доставчика, защо не работи дадена система и т.н. Ние можем да поемем цялата ИТ инфраструктура - до работещата крайна услуга.

Освен това понеже системите са оптимизирани и насочени към бизнес потребителите, можем да ви предложим и изключително аткративни цени на техника и поддръжка.

Нашите предложения са това, от което наистина имате нужда - а не това, което ще максимизира нашите приходи от продажба на хардуер или софтуер.

Какво по-различно можете да предложите като по-добра услуга от големите фирми на световния пазар?


- Ние познаваме в голяма степен работата на големите имена на пазара. Консултирали сме множество ИТ и бизнес ИТ проекти в България, Европа и Африка. Работим добре с големите доставчици и техните продукти, които заслужават похвала.

Смятаме обаче, че можем да предложим нещо различно, много ефективно и интересно за крайните потребители, което драстично ще опрости ИТ инфраструктурата им и ще намали разходите им - без съмнение важен фактор в днешната икономика.

Нашата насоченост е напълно различна от тази на големите имена на пазара днес. Те предлагат широка гама от решения, които обикновено са насочени към по-високи продажби на хардуер и софтуер, което пък е свързано със структурата и организацията на продажбите им.

Нашата насоченост е към продажбата на оптимална техника, ние целим да печелим основно не от еднократната продажба, а от дългосрочния ангажимент на клиента и съответно от осигуряването на качествена крайна услуга. Ние прегладаме крайно работещи услуги - на най-добрата възможна цена.

Освен това целим да предлагаме за пръв път бизнес ниво цялостна Linux поддръжка, която върви с нашите Linux системи за крайни потребители и фирми. Това също може драматично да повлияе на разходите за поддръжка, както и на лицензните рискове за фирмите.

Казвате, че предлагате системи с операционна система Linux - това как би се харесало на потребителите, които са свикнали с Windows?

- Liux решението е адаптирано от нас към нашите системи. За нашите потребители също сме се погрижили да има ръководство изцяло съобразено с нашия дизайн на Linux решение.

Също така имаме помощни материали и видео, а разбира се винаги можете да се обърнете с въпрос към нашата поддръжка.

Истината е, че Linux все още не може да прави всичко, което прави Windows - затова и предлагаме нашите решения и с инсталирана Windows операционна система - което обаче е по-скъпо за потребителя и по-скъпо за поддръжка от нас.

Смятаме, че вероятно за поне 90% от потребителите нашето Linux решение ще е напълно достатъчно функционално и ще е адекватно на техните нужди - разбира се в не малка степен благодарение на нашата организация, която ви дава цялостно работещо и интегрирано решение без проблеми за вас.

Техниката е предварително и специално подбрана от нас така, че да работи качествено. За обикновения потребител смятаме, че Linux решението би било отлично за работа.

Има работни места, които не позволяват Linux като основна система - например графичен и видео дизайн, повечето счетоводни продукти, базирани на Windows, както и когато се изисква сложна работа с MS Excel и Word - употреба на макроси и много сложни документи. Но нашият опит показва, че такива работни места са сравнително малко.

Казвате, че техниката е подбрана от вас и съответно потребителите не могат да избират всички детайли по своята техника. Това не би ли представлявало проблем за някои фирми?

- Да, възможно е това да е проблем за някои фирми или хора, които твърдо желаят да използват определена техника. Ние предлагаме като услуга поддръжка и на друга, не подбрана от нас техника, като цената на поддръжката е по-висока. Обаче не препоръчваме този тип решения за нашите клиенти.

Причината е, че по наши наблюдение в основата си компютърната техника от потребителско ниво няма чак толкова много разлики на технологично ниво, дори за много различни производители.

Това на практика означава, че минималните разлики между различните системи на пазара като практика няма смисъл да се разглеждат като основен фактор - много по-важни фактори са поддръжката, простотата на работа, надеждността и реакцията при проблеми.

Имали сме проблеми с техника, купена от производители с високо реномирани марки, от висок клас и с висока цена, имали сме проблеми и с техника, закупена от производители не от известни марки, с много ниска цена, и като цяло смятаме, че днес цената и марката вече не са гаранция за надеждност.

Вярваме, че много по-важна е цялостната услуга, която ние можем да ви предоставим, отколкото дали системата има 2 или 3 USB порта, и дали теглото на систмеата е 2.3 или 2.4 кг.

Освен всичко останало техниката стана толкова бърза, че почти всяко решение на пазара има достатъчно скорост за всякакви нормални бизнес процеси. Знаете ли какъв точно е процесорът на вашия служебен компютър? А колко кеш памет има и колко ядра? Знаете ли с каква скорост се върти вашия диск, или колко памет има графичната ви карта?

Почти никой потребител, дори често професионални ИТ потребители, вече не си задават тези въпроси - защото на практика нямат значение. Именно затова искаме да предложим на нашите клиенти системи, които са оптимални като производителност, не максимални. За огромната част от потребителите максимална производителност не е необходима.

Към кого е насочено решението?

- Решението е насочено стандартно към малки и микро предприятия. То е направено така, че да покрива техните нужди - от гледна точка на функционалност, производителност и надеждност. Това обаче не значи, че то не е приложимо за средни и големи предприятия – напротив.

Приложимостта му за големи фирми може да е много сериозна, но там не можем да гарантираме интегрираната му работа директно при изваждане от кутията, както целим при по-малките фирми.

При големи фирми решението може да донесе всички предимства, които има и при по-малките - надеждност, бърза реакция, работещи услуги, ниска цена, качествена дългосрочна поддръжка.

За да се случи това по най-добрият начин обаче в общия случай имаме нужда от анализ на ИТ инфраструктурата и нуждите на клиента, адаптиране на продукта към неговите съществуващи системи и софтуери, и мрежова инфраструктура.

След като това се направи обаче решението може да опрости значително работата на ИТ отделите на големите фирми - предлагайки цялостно работещи и надеждни системи, за която гарантираме поддръжката и можем да реагираме много бързо при проблеми.

Какъв е потенциалът на решението според вас?


- Нашето решение е уникално не само за България, но и в световен мащаб. Няма друг производител или доставчик на услуги, който ние да познаваме, и който да предлага подобно ниво на решение.

За пръв път клиентът може действително да се откъсне от проблемите по хардуера, софтуера, мрежите, системите, сървърите и т.н., и да се фокусира върху работата си. С един контакт при проблеми, поръчки, нови ИТ проекти и т.н.

В тази връзка смятаме, че решението има огромен потенциал не само за страната, но и в световен мащаб - такива са и нашите цели.

Освен това за пръв път за ИТ решение се стремим да предложим и голям кръг допълнителни услуги, които са свързани с ИТ и от които фирмите имат нужда. Хостинг услуги, мейли, Wiki системи, дистанционен достъп до файлове, изработка на сайтове, брошури и други ИТ системи.

Все неща, които можем да предложми на нашите клиенти. Това означава, че те ще могат наистина да се фокусират върху основната си дейност, докато ние поемем ИТ - и то по един много надежден и ценово ефективен начин.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер