Банер

компании > непублични компании


Повелителят на вецовете

PVB Power България ще вложи 115 млн. EUR в изграждането на 5 водноелектрически централи по река Марица

Централите ще бъдат оборудвани с така наречените пулп турбини, които ще бъдат използвани за първи път не само в България, но и в Европа

Пет водноелектрически централи ще бъдат изградени от инвестиционното дружество PVB   Power България. Това ще стане до 4 години в ниските части от руслото на река Марица между Първомай и хасковското село Любимец.

Инвестицията е в размер на 115 милиона евро, като първата централа се планира да влезе в експлоатация след година и половина. Това е съобщил Виктор Сокачев, прессекретар на инвестиционното дружество PVB Power България, цитиран от Investor.bg.

Централите ще бъдат оборудвани с така наречените пулп турбини, които ще бъдат използвани за първи път не само в България, но и в Европа.

Във връзка с притесненията на еколозите, че русловите ВЕЦ-е влошават качеството на водата, Сокачев е обяснил, че всеки ден се взимат проби, които доказват качеството й.

Като пример той посочил данните от изпитанията на подобна ВЕЦ на река Искър, която скоро ще бъде въведена в експлоатация и при която е установено, че след използването й водата дори била пречистена.

Визитка


PVB Power България е собственост на италианската държавна фирма Finest S.p.A., PVB Group (Петролвилла), северноиталинските компании Dolomiti ENERGIA и Azienda Energetica S.p.A. Etschwerke AD.

Консолидираният капитал на акционерите в дружеството възлиза на над 1 млрд. евро, а дългосрочните материални активи на над 2 млрд. Евро. У нас фирмата притежава компаниите ВЕЦ Своге и ВЕЦ Марица, които трябва да изградят 14 водни централи.

ВЕЦ "Своге" реализира изграждането на 9 руслови централи по поречението на река Искър (на снимката) на обща стойност 115 млн. евро.

PVB Power Bulgaria е най-големият частен инвеститор във ВЕИ сектора в България, има изградени два МВЕЦ-а на територията на страната и взима активно участие във всички инициативи, засягащи управлението и инвестициите във възобновяеми източници.

Дружеството планира скорошно пускане в експлоатация на МВЕЦ Церово, а в близките години е предвидено изграждането на още шест МВЕЦ-а по поречието на река Искър и пет по поречието на Марица.

Италианската компания, регистрирана в България, планира да вложи над 100 млн. евро в изграждането на 10 руслови водноелектрически компании в Румъния

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер