Банер

за ценители > винен бизнес


Джейми Фортескю: Ценя високо българските вина

Генералният директор на CEPS за кризата и как тя влияе върху алкохолния бизнес

И в трудни времена хората пак ще консумират алкохол, но в някои случаи ще пият продукти с по-ниска цена в сранение с миналото, каза Джейми Фортескю

Визитка


Джейми Фортескю е генерален директор на Европейската асоциация на производителите на спиртни напитки (CEPS) от септември 2004 г. до декември 2011 г. Преди да бъде избран на този пост, в продължение на 6 години е бил директор корпоративни въпроси в Randstad.

Работил е за голяма международна агенция по заетостта.


Бил е финансов директор, специализиран е по въпросите на храните и заетостта в Европейския съюз.


От януари 2012 г.  е управляващ директор на Europian Starch industry association (AAF)


Интервюто с него е взето, когато е още генерален директор на CEPS.Г-н Фортескю, има ли криза в европейската алкохолна индустрия и как може да бъде преодоляна тя?


- По този въпрос всяка компания си има своя стратегия. Като цяло обаче и по време на кризата нашите продукти продължават да се харесват на хората. И в трудни времена те пак ще консумират алкохол, но в някои случаи ще пият продукти с по-ниска цена в сранение с миналото.

Но като цяло мисля, че ще се справим по-добре от други сектори в икономиката. Все пак ние произвеждаме продукт, който е продаваем по време на рецесия.

Очаквате ли спад в продажбите на високоалкохолни продукти?


- Най-вероятно не. Нямаме пълната картина на резултатите от тази година (2011 – б.а.), но това което се случва, показва, че нашият продукт не е последният останал на щанда във време на икономическа криза.

Хората ще консумират същите количества, но някои от тях ще преминат на по-евтини продукти.

Бихте ли дали някакъв съвет как да се преборим с фалшивия алкохол?

- Разбрах, че у вас това е сериозен проблем. Единственият начин да се пребори нелегалното производство е законодателната система да е на място и правилно да се прилага. Когато законите са в действие, с хората, които ги престъпват, се занимава полицията.

Вашият коментар за отговорното пиене?

- Алкохолната индустрия има дълга история. Тя е оцеляла през вековете и трябва да се идентифицира с удоволствието, получено от тези продукти, а не от злоупотребата с тях.

Като производители ние имаме важната роля да промоцираме посланието: Наслаждавайте се на нашите продукти, но бъдете внимателни.

Злоупотребата с алкохолни напитки е голям проблем и ние не искаме да бъдем негови причинители. Повечето хора консумират отговорно и това е нашата целева аудитория.

За нещастие някои злоупотребяват и затова е много важно да се обяснява, че трябва да се внимава с тези продукти.

Вие сте посещавали Винарска изба Розова долина. Какви са впечатленията ви от техните продукти. Какво е мнението ви за българските вина?


- Не съм експерт по вината, но тези от тях, които опитах, са без съмнение от най-високо качество. Пил съм вина от много страни, но българските оценявам високо.

А за 20- и 25- годишните ракии, които дегустирахме в избата, мога да кажа, че са един доста силен продукт. Разбрах, че те добре се продават и в чужбина.

Ето защо мисля, че нашата асоциация трябва да насърчава и подпомага новите страни членки в Европейския съюз в презентирането на добрите продукти, които те имат.

Вашата любима напитка?


- Трудно ми е да коментирам, защото представлявам асоциация за производство на алкохолни напитки. Това не ми пречи да пия хубави вина, а бирата е чудесна напитка в горещия ден. Обичам всички еднакво.

Димитър Дженев
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер