финанси > инвестиции


Бизнес от слънце

Италианци и китайци инвестират 6,5 млн. EUR в слънчева централа край Пловдив

България трябва да гарантира, че до 2020 година поне 16 на сто от крайното й енергийно потребление ще се осигурява от зелени източници

6,5 млн. евро ще инвестират в изграждането на фотоволтаичен соларен парк край Пловдив италианската компания Urmet и китайската Znshine. Информацията е на БТА. Агенцията се позовава на на италиански медии.

3-мегаватовото съоръжение ще бъде изградено върху 5.7 хектара край пловдивското село Шишманци. От Китай ще бъдат осигурени 230-ватови поликристални панели за слънчевата централа.

Кой кой е?

Компанията Urmet е в сферата на системите за сигурност и телекомуникация. За нея работят 2200 души. Дъщерната Urmet Engineering е специализирана в проектирането на съоръжения във всички области на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Китайската Znshine е създадена през 2006 година. Тя оперира на пазарите в Германия, Испания, Италия, Франция, Великобритания и Австралия.  Занимава с производство на соларни модули и строителство на паркове. Компанията изгражда около 300 мегавата нови мощности ежегодно.

Скъпата енергия на бъдещето

Производителите на електроенергия от възобновяеми източници я продават по дългосрочни договори на фиксирани за целия период цени. Контрактите са най-често 20-годишни.

В момента централите над 200 киловата продават на доставчиците на ток мегаватчас за 485 лева. Енергията от АЕЦ "Козлодуй" се продава на регулирания пазар срещу 42 лева на мегаватчас.

България трябва да гарантира, че до 2020 година поне 16 на сто от крайното й енергийно потребление се осигурява от зелени източници. Данните на икономическото министерство сочат, че страната вероятно ще преизпълни целта.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер