експорт > пазари


Има ли експортна бомба, загърната в рози

Готов ли е пазарът да плати над 6000 евро за килограм българско розово масло

България изнася годишно около 2 000 кг розово масло, основно за европейските страни, което е 40% от световната търговия с този уникален продукт. Традиционни бизнес партньори са ни САЩ, Южна Корея и Япония.

Розоберът тази година стартира при 2,2-2,30 лева изкупна цена за килограм розов цвят. За по-малко от седмица цената се качи до 2,80, а очакванията са да достигне 3 лева за килограм. Година по-рано изкупната цена не надвишаваше лев и осемдесет.

Берачите през тази година ще получават средно по 60 стотинки за набран килограм цвят при 50 стотинки през миналата година.

Готов ли е обаче пазарът да плати над 6 000 евро за килограм розово масло, предвид трудната икономическа ситуация в цяла Европа? Кой е в по-изгодна позиция- производители или прекупвачи на розов цвят?

Ето тези въпроси си задават в момента предприемачи и експерти.  Защото ако пазарът не плати цена над 6000 евро за килограм, ще останат непродадени огромни количества розово масло, което ще нанесе тежък удар върху всички от бранша за още няколко години напред.

От розоварните вече алармираха, че при сегашните изкупни цени на розовия цвят, розовото масло трябва да се продава на световните пазари на цена от и над 6000 евро. Това може да направи стоката ни непродаваема, смятат производителите на този уникален продукт.

И производителите, и преработвателите на розов цвят трябва да намерят оптималната насрещна точка, за да не пострадат взаимно, предупреди в студиото на България он еър Николай Ненов, бивш директор на Държавната лаборатория “Българска роза”.

“Те са в една каруца и не бива за го забравят”, каза той. А настоящият директор на лабораторията, пак в студиото на България он еър изказа съмнение, че цената на розовото масло ще надскочи 6000 евро.

Очакваме  изкупната цена на килограм розово масло да достигне около 6 000 евро,  казва обаче розопроизводителят Атанас Радев, цитиран от Дарик радио. На добра реколта и висока изкупна цена се надяват розопроизводители от Казанлъшко.

Средно до 400 килограма розов цвят на декар можем да прогнозираме, обяснява Радев. Лошите климатични условия не са провалили реколтата от маслодайна роза, даже се очаква по-високо количество и качество според специалистите.

"Тази година да кажем, че е "розово" време. Дъждовете помагат растенията да са свежи и ще имаме добър добив и доста масло в розата. Съотношението между рози и розово масло ще бъде в наша полза", казва още Радев.

Реколтата от розов цвят през тази година наистина ще бъде рекордна. Очертава се исторически добив. С близо 20% повече розово масло се очаква да бъде произведено през тази година в сравнение с миналата.

През тази година очакваме тон и половина розово масло, каза Недко Недков, директор на единствения у нас Институт за розата, който се намира край Казанлък. Това е с около 300 кг повече от миналата година, посочва той, цитиран от БТА.

От около 3 тона розов цвят сега се получава по 1 кг розово масло. През миналите години са били нужни по близо 3.5 тона, обяснява Недков.

Розоберът започна на 24 май и ще приключи до 15 юни. Общо 36 хиляди декара с розови градини има в страната, от тях 20 хиляди са на територията на Старозагорска област.

Бизнесът иска

Бизнесът в сектора настоява страната ни да изготви Закон за розата и розопроизводството. Такъв Закон е имало в България преди 9 септември 1944 година, обяснява пред Дарик радио розопроизводителят Атанас Радев.

"В България нямаме правила, но нямаме и закон за розопроизводство. Голям проблем е, че няма наредба, която да регулира сезонната работа.

Това са все неща, които ние бихме могли да ги оправим, но няма желание от политическите партии, които са на власт в момента, и в предишното и по-предишното правителства - общо взето в последните 20 години никой не се замисля върху това", коментира Радев.

Пазарите

Годишно у нас се добиват средно около 2 000 килограма розово масло. За един килограм от етеричната есенция са необходими 3 000 килограма розов цвят.

България изнася годишно близо 2 000 кг розово масло основно за европейските страни, което е 40% от световната търговия с розово масло. Преди 1989 г. страната ни е покривала 70 % от световното търсене на този уникален продукт.

Традиционни бизнес партньори са ни САЩ, Южна Корея и Япония. Засега Турция е най-големият ни конкурент в бизнеса с розово масло на международните пазари. България е вторият производител в света на този уникален продукт след южната ни съседка.

Страната ни е един от най-големите доставчици на розово масло на водещите пазари за парфюми в света. Ценната субстанция, която се извлича чрез дестилацията на тонове венчелистчета от рози, отглеждани от векове в зелената долина в Централна България, се използва и за производството на кремове, сапуни и други козметични продукти.

Сега българският клон на френската компания Biolandes, водещ производител на натурални екстракти за парфюмерийната индустрия, пласира в чужбина 250 килограма розово масло годишно и е сред водещите износители на този продукт в България.

Традиционен износител

България е известна в целия свят със своето розово масло и още от XVII век се числи към най-големите износители. То е незаменима съставка за развиващата се европейска парфюмерия от 1720 г. и се разнася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон и Ню Йорк, а с конски кервани през Букурещ до Виена, Париж и Берлин.

В момента в България има 36 хиляди декара розови масиви, които са с около 4000 декара по-малко в сравнение с 1989 година.

През последното десетилетие финансирането от ЕС и чуждестранните инвеститори доведоха до съживяване на тази традиционно българска индустрия.

От общо 36 хиляди декара с маслодайни рози в България, 25 хиляди декара са засадени след 2001 година.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер