експорт > пазари


На експортния фронт – нищо тревожно

Симеон Симов, управител и бизнес лидер на Актив, пред exporter.bg за състоянието на българския експорт


Добре е да поглеждаме навсякъде и към всички пазари, където гледат с добро око на българската продукция и на български ресурси, включително финансови, смята Симеон Симов

През първото тримесечие има спад в експорта ни за западните пазари, които са най-големите потребители на наша продукция. Дали това е само временно явление или ще се превърне в тенденция?

Симеон Симов, управител и бизнес лидер на Актив, смята, че не би могло да се говори за тенденция, нито поради наличие на намалена експортна активност, нито поради сериозно цифрово изменение, което е в рамките на 3 %.

“Тези проценти може да се компенсират във второто и следващите тримесечия”, прогнозира Симов. И посочва, да не се забравя че 2011 г. е със значително експортно нарастване спрямо 2010 г. в посоката Европейски съюз, което вдигна базата.

“Износът за трети страни запазва почти непроменени нива за първото тримесечие на годината отрицателен 1% спрямо 2011 г.  при ръст 24% спрямо 2010 г. По история износът ни към трети страни е непостояннен, както по структура така и по територии и време”, коментира Симов.

И допълва, че Турция и Русия са с традиционно висок размер на износа към тях, но и със колебания.

На въпрос, че държавата ухажва активно старите и традиционни арабски пазари и дали натам, към Босфора трябва да гледаме, както се изрази един известен наш политик, Симеон Симов отговаря така:

“Ако определим арабските пазари като стари и традиционни, при всички положения трябва да добавим и атрактивни. Последното буди интерес и създава перспективата за появата на българските фирми на ненаситени пазари.

Що се отнася до това накъде да гледаме ще си позволя да кажа че българинът обича да се оглежда, затова е добре да поглеждаме навсякаде, където гледат с добро око на българската продукция и на български ресурси, включително финансови.”

(А за това дали енергийните ни спорове с Русия ще се отразят върху стокообмена с Москва, можете да научите от цялото интервю на Димитър Дженев със Симеон Симов на страницата Бизнес среда)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер