финанси > инвестиции


Гърция – риск и шанс за България

Симеон Симов, управител и бизнес лидер на Актив, пред exporter.bg за гръцката криза и какво тя ни вещае

Повтаряме гръцкия модел в работата по европейските проекти. Всяка институция - държавна и общинска създава звена, отдели, единици, множество специалисти по привличане и отчитане средства от програмите, предупреждава Симеон Симов

Какви рискове за България и за бизнеса крие гръцката криза и едно евентуално излизане на Гърция от еврозоната?

“Гърция крие много рискове, доколкото в бъдеще повтаряме модели и политики. Впечатляващите ме неща са „държавната политика на раздаване на пари с лека ръка“. Медиите посочиха доста конкретни примери.

Модел, който си мисля, че повтаряме е работата по европейските проекти. Всяка институция - държавна и общинска създава звена, отдели, единици, множество специалисти по привличане и отчитане средства от програмите.

Това е гръцкия опит, който загуби фокуса от изпълнението и от потенциала на аутсорсинга.” Така Симеон Симов, управител и бизнес лидер на Актив, коментира въпроса за рисковете, които крие за България, излизането на Гърция от еврозоната.

Но не пропуска да допълни, че Гърция крие и много възможности, доколкото бихме могли да се възползваме от тях. Става дума, както за посрещане на местещия се гръцки бизнес, така и навлизане на гръцка бизнес територия.

“Приказката за парите, т.е. въпроса за еврозоната на мен ми звучи познат,  тъй като думата „пари” я свързвам с думите „работа” и „продукти”. Сега, на фона на похарчените милиарди евтини евра има скъпи такива и още по-лошо има такива за връщане”, отбелязва Симов.

И пита: Какво ще се промени, ако излезе Гърция от еврозоната, върне драхмата или въведе друго название?

Отговорът на управителя и бизнес лидер на Актив е: Ще има много евтини пари, които може да задействат експорта и да доведат до растеж /след дъното всичко е растеж/.

Споменавайки „експорт” все едно разбираме „повече работа за по-малко пари”. Ако добавим и връщането на скъпо евро излиза, че става въпрос за много работа. Ако приемем, че гърците са готови за това, то те може да излязат от зоната.

Ако допуснем, че не са готови за „голямата работа”, по-добре е да си стоят и да работят поне толкова, че да не ги изпроводят от там. Винаги има и един щастлив вариант, като „опрощаване на задължения”, но такова нещо после „тъпкано се връща.”

(А дали еврозоната ще оздравее, след като Рубини казва, че е много силно “болна”, ще научите от цялото интервю на Димитър Дженев със Симеон Симов на страницата Бизнес среда)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер