Банер

за ценители > винен бизнес


Трябва да има бранд “Балканско вино”

Галина Нифору, директор на  Тhе Balkans International Wine Competition, пред exporter.bg за това как балканските вина могат да станат забележим световен играч

 

Обединяване е ключовата дума за успеха на идеята за общ балкански бранд и мисля, че балканските винопроизводители са узряли вече за прилагането й, смята Галина Нифору

Първият балкански винен фестивал ще се проведе в Гранд хотел София от 14 до 17 юни. На Тhе Balkans International Wine Competition (BIWC) ще си дадат среща световни винени експерти, Masters of Wine, винени търговци, винени журналисти от САЩ, Великобритания, Русия, Индия, Скандинавия, Германия, Белгия, Холандия и др.

Те ще оценят най-доброто бяло сухо вино, червено сухо вино, розе сухо вино, искрящо вино и десертно вино от балканския регион. Вината победители ще бъдат отличени със специален трофей. Най-доброто вино на Балканите ще се окичи с Гранд Трофей, специално изготвен от известния български художник Кольо Карамфилов.


Галина Нифору, директор на  Тhе Balkans International Wine Competition, бе любезна да даде интервю на exporter.bg.Константинос Лазаракис, председател на BIWC казва, че балканските страни могат да се превърнат в забележим играч на световния винен пазар. Как ще стане това?

- За да се превърнат Балканите в забележим играч, те трябва да се обединят под един общ бранд - бранда "Балканско вино" и да започнат да го налагат,
както в собствените си страни и регион, така и на международната винена сцена.

Балканите са един специфичен регион на картата на Европа. Но нека излезем от политическия контекст на думата и да видим дали виното може да се
превърне в обединяващ фактор и мост на така наречената "винена дипломация".

В голяма степен страните от региона споделят качестватата, а до известна степен и недостатъците си, по отношение на винопроизводството, на промотирането на вината си и създаването на положителен имидж.

След възникването си, идеята намери широк отзвук сред винената общност на Балканите и интересът наистина е голям. Все повече медии от региона и света предусещат, че идеята е много интересна и ще следят с интерес двата конкурсни и двата фестивални дни на BIWC.

Обединяване е ключовата дума за успеха на идеята и мисля, че балканските винопроизводители са узряли вече за прилагането й.

Къде ще бъде силата на този да го наречем балкански играч?

- Силата ще бъде в многообразието от местни балкански сортове, в представянето и налагането им на световните пазари.

Всички знаем, че в света на виното има "модни тенденции", но преимуществото да разполагаме с над 50 сорта, които са толкова различни от другите по света, веднага ни поставя в една друга позиция и ако успеем правилно да си изиграем картите, успехът сам ще дойде.

Необходимо е да имаме посланици на балканското вино на ключовите пазари, да започне да се шуми около това, да последват дегустации пред ключови клиенти.

И така малко по малко да заемем мястото, което ни се полага, отчитайки, че обемът на производство на всички балкански страни, взети заедно, е на 5 място в света, веднага след Франция, Италия, Испания и САЩ.

Кое ни отличава като винопроизводители на Балканите от другите европейски и световни региони?


- Mоже би това, че сме една много шарена палитра от местни сортове, микроклимат. Всички на Балканите почти по един и същи начин усещаме
собственото си вино и лозя или както обичам да казвам: "Вино със страст, направено от хора със страст".

Нека негативите на балканския ни манталитет се превърнат в преимущество, що се отнася до балканското вино.

Самата дума вино носи положителен заряд и използвайки я в комбинация с термина"Балкани", може да се превърне в една много интересна и позитивна марка, върху която може да стъпим и да излезем на експортните пазари.

Какви са най-големите ти очаквания от The Balkans International Wine Competition?

- На първо място очаквам София да се превърне в обединителна сцена на балканското вино.

Очаквам всички винопроизводители, които ще представят вината си да се опознаят, да започнат да контактуват помежду си. А това няма как да не предизвика и по-голямо признание в световен мащаб.

Очаквам журито да опита и достойно оцени виното на Балканите и да излъчи най-добрия, който ще бъде удостоен с Гранд Трофея на BIWC - прекрасна статуетка, изработена от Кольо Карамфилов, символизираща лозата, слънцето и съвършенството на Витрувианския човек на Леонардо да Винчи.

Нека всички, които биха искали да опитат голямото разнообразие от балкански вина, да посетят балканския винен фестивал, който се открива на 16 юни,
събота, в 11 часа в Гранд Хотел София и да се убедят в големия потенциал на региона.

Уикендът в София обещава да е много интересен, с богата програма от майсторски класове и лекции, водени от световноизвестното жури на конкурса.

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер