Банер

компании > непублични компании


Да заложиш на истинските неща

Георги Кисьов, технически директор на РИСК Електроник, пред exporter.bg за приоритетите на компанията.

РИСК Електроник, която от 22 години оперира на българския пазар, създаде нова търговска фирма и силно започва да развива системния аутсорсинг.

Малко история


Георги Кисьов е технически директор на РИСК Електроник. Завършил е K. I. T – Karlsruhe Institut of Technology в Германия. Син е на инж. Йордан Кисьов, едно от големите имена в сферата на българските IT технологии.

Преди 22 години, бащата създава РИСК Електроник, като преди това има бляскава кариера в БАН. Завършва информационна техника в Кемниц, Германия през 1981 г., където защитава и докторат.


След това е водеща фигура в развойната дейност на БАН –  точно на мястото, където се коват технологиите. Там негов пряк шеф е Николай Илиев, който сега е президент Датекс - една от най-известните и утвърдени на пазара български фирми.


Когато след 10 ноември Йордан Кисьов разбира, че България няма да тръгне по пътя на високотехнологичните паркове, нещо което сега шумно се рекламира като желание на държавата, създава собствен частен бизнес. И така вече 22 години.


Днес синът вече е поел по неговия път. Казва, че не го е направил, защото баща му го е насочил. Нещата се случили съвсем естествено. Георги прекарвал много време във фирмата, още в детските си години. Случващото се във фирмата за него винаги е представлявало интерес. И затова сега е тук. Беше любезен да даде интервю за нашия сайт exporter.bg.Вече 22 години сте на пазара. На какво залагате?


- Не залагаме само на една ниша. Имаме широко портфолио от продукти, дейности и услуги. Условията в България не позволяват да се концентрираш в една конкретна ниша и само нея да гониш.

Затова повечето фирми се стремят да направят голямо портфолио, което включва, както търговия и системен сервиз, така и технически сервиз и аутсорсинг. Различно комбинират услугите, за да бъдат конкурентоспособни и стабилни на пазара.

На това залага и нашата компания, защото една ниша не е достатъчна, за да си толкова години на пазара. Нашата група присъства в почти всяка сфера на ИТ бизнеса, а именно дистрибуция, системна интеграция, системен аутсорсинг, ИТ консултации.

Бизнесът е динамичен и се променя. Ние не живеем на остров следователно трябва много бързо да се променяме и да правим реформи и реорганизации, когато се налага. Ето например съвсем наскоро стартирахме нова фирма  наречена „ Компютърни Продукти”, в която насочихме изцяло дистрибуторската си дейност.

Тази фирма ще се занимава единствено и само с дистрибуция. Ще снабдява с ИТ техника големите вериги магазини така наречените хипермаркети, мобилни оператори и дилърски фирми из цялата страна.

Предприехме тази стъпка за да подобрим мениджмънта в нашата компания. Един търговец, който работи с дилърски и крайни клиентски цени, често се обърква и това води до проблеми.

Какви други приоритети си поставя фирмата през тази година?


- Освен новата дистрибуторска фирма фирма, през тази година друг наш приоритет е развиването на  системния аутсорсинг. Ето нещо интересно и актуално в кризата. Много фирми имат клонови офиси с компютърни станции свързани в  мрежа със сървър из цялата страна.

Те трябва да имат IT специалист, който да подържа тази ИТ-инфраструктура. Да, но той не може да бъде на 100 % зает през цялото време. Той има работа за по няколко часа на ден, но няма как да не бъде добре платен. Защото системните инженери по принцип са с добро възнаграждение. Крайния резултат е че фирмата плаща пълна работна заплата на човек, чийто капацитет не може да бъде на 100% използван.

Ние предлагаме интересно решение, което стъпва на факта, че сме единствената частна структура в България, която има 26 сервизни центъра в цялата страна. Във всеки областен център имаме по един системен инженер.

И вместо дадена компания да плаща цяла заплата на ИТ специалист може да” вземе под наем” някой от нашите специалисти. Нашите системни инженери са в състояние да подържат няколко фирми наведнъж и по тази начин техния ресурс е на 100% използван.

Организирайки оптимално нашата структура от специалисти ние сме в състояние да предложим по качествена поддръжка за по малко пари. Съкращаването на разходи е наистина изключително актуална тема, но всичко трябва да се прави правилно.

Клиентът трябва да получи по добра цена, не защото е обслужен по зле, а поради добрата организация на обслужващата фирма.

Доста фирми напоследък взимат на работа студенти за по-малко пари, с идеята да намалят своите разходи. Тук обаче идва другият проблем. Каква отговорност носят те?

Ако утре те допуснат грешки и развалят вашата мрежа, могат просто да си вдигнат  шапката и да си заминат. А когато сключиш договор с фирма като нашата, знаеш кой носи отговорността.

РИСК Електроник поддържа банки и много други големи компании. И го прави успешно от доста години. Ето това е една услуга, която ще развиваме сега.

Вие имате много корпоративни клиенти. Инвестират ли в IT технологии, обновяват ли се технологично?

- Повече от тях искат, имат желание и разбират колко е важно да инвестират в IT технологии. Нито един бизнес не може да фунционира без IT. Всяка сериозна фирма трябва да има IRP система и добра IT инфраструктура.

Виждам, че фирмите го разбират, но са свили бюджетите, защото такава е икономическата ситуация и доста от тях имат проблеми. Спира ги единствено липсата на свободни пари, но нагласата и посоката да се инвестира в IT технологии остава. Хората разбират, че това е необходимо.

Вече и в България навлизат електронните магазини. Смятате ли, че в скоро време ще отхапят сериозен дял от пазара на продажби на компютърна техника
?

- В Германия например такъв тип  магазини са изключително развити. Там много неща се купуват онлайн. В България все още има едно скептично, подозрително отношение към онлайн магазините и то най-вече по отношение на покупки, които надхвърлят определена сума.

Защото компютърът все пак е нещо, което не се купува всеки ден. Едно е да си купуваш фланелки и ризи, съвсем друго е компютър. Но все пак има тенденция електронните магазини да се увеличават. Ние зареждаме една съществена част от тях.

Това, което обаче наблюдаваме и по резултатите на нашата дистрибуторска фирма, е че основните продажби засега се намират в ритейл магазините.

За българина, да отиде и да си купи нещо, е малък ритуал. Има някакъв шопинг експириънс в цялата работа. При другото просто кликваш с мишката. Може да е по-делово, по-удобно и дори по-евтино, но го няма преживяването от пазаруването.

Може ли България да стане Силициевата долина на Балканите? Много се говори напоследък да изграждането на високотехнологични паркове у нас. Имаме ли потенциал за това?

- Според мен това е можело да стане преди 22 години, когато е било дългосрочна политика на държавата и тя е заделяла сериозни ресурси. Имали сме много висококвалифицирани, дори бих казал виртуозни специалисти по думите на баща ми, който добре е познавал тази среда по онова време.

Идеята за технопарковете не е нова. Тя  датира още от 1989 г. Тогава баща ми и сегашният президент на Датекс Николай Илиев са предложили създаването на технопаркове, в които да има симбиоза между частните фирми и държавата. Обаче не се е получило.

Таково нещо не може да стане без сериозна подкрепа на държавата. Така, както е било в Германия, която днес е експортьор номер 1 в Европа и номер 2 в света.

Икономическия министър обяви, че се създава специално дружество София тех парк, на което ще бъдат предостави терен и сгради. Ще кандидатстваме и за европейски пари. Това ще свърши ли работа?


- Държавата може да даде земя и сгради, но нима днес няма достатъчно свободни и земя, и сгради. Колко празни бизнес центрове има? Безброй. И цените на наемите колко са паднали... Земя и сгради ще се намерят, но къде са хората? Къде са големите специалисти?

Говори се, че България има толкова много и добри компютърни специалисти?


- Имала е. Много дълги години е имала. Навремето. Сега обаче те не се произвеждат тука, а навън. Аз не виждам откъде ще ги намерят. Пари за сгради и оборудване ще има. Хубаво! Обаче къде са хората?

Според мен трябва сериозно да се инвестира в образованието. За справка БАН има 50 млн. лв. бюджет. Бюджетът на университета в Карлсруе, където учих, е 850 млн. евро. Това е повече от бюджета на София. Ето върху това трябва да се помисли.

РИСК Електроник мисли ли в посока експорт?


- Мислим за експорт, тъй като пазарът в България вече е разпределен и ние имаме своя пазарен дял от него. Смятам, че има една добра перспектива за експорт на софтуер. Но всяко нещо с времето си.

Имате ли бизнес мото?


- При нас нещата са истински. Това е.

А кое е най-важното нещо, което научихте от баща ви?


- Неговият личен пример. Баща ми винаги е залагал на истинските неща. А те са сериозна подготовка, силно образование и систематичен подход. И разбира се личният пример. Това е основното. Не разчитаме на други неща.

Благодаря ви за това интервю.

Димитър Дженев

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер