Банер

за ценители > lifestyle


Тери Фаръл и Стъкленият дракон

Необикновената форма на Sheraton Dameisha Resort превръща сградата не само в местна забележителност, но и в архитектурна икона

Хотелът  e оазис на лукса, вписал се по изключително хармоничен начин в заобикалящата среда – планини, плажове и океан.

С население от едва 4 млн. души Шънджън е сравнително малък (според китайските представи) град, разположен на всичкото отгоре в съседство с Хонконг и Макао, в чиято сянка неизбежно попада.

Допреди няколко години на красивата природа в района, и особено на великолепната плажна ивица на Дамейша, на двайсетина километра от Шънджън, са се радвали единствено местните жители.

Чужди туристи почти не идвали, а и курортният бизнес тепърва започвал да се развива в тази част на Китай. Сега тук е пълно с луксозни хотели, аквапаркове, търговски центрове, ресторанти...

Най-интригуващ сред тях е Sheraton Dameisha Resort, оазис на лукса, вписал се по изключително хармоничен начин в заобикалящата среда – планини, плажове и океан.

Когато инвеститорите възложили архитектурния бриф на сър Тери Фаръл (неговата компания TFP Farrells е проектирала знакови сгради в Лондон, Дубай, Пекин, Хонконг и др.), те поставили три задачи – хотелът да разполага с абсолютно всички съвременни удобства, сградата да се интегрира в околния пейзаж, възползвайки се максимално от топографията на плажа, а необикновената й форма да я превърне в местна забележителност и дори в архитектурна икона.

Според архитектите дизайнът на хотела е вдъхновен от “аурата” на околния пейзаж, от уникалния дух на мястото. Океанът, вълните, ветровете и планините са в рамката, в която се вмества динамичната и органична форма на сградата.

Тя е ориентирана в посока изток-запад по-дълга ос, която позволява всички стаи да са обърнати на юг и към океана.

Формата на парцела, както и ограниченията, засягащи височината на сградите в района, предполагат максимално издължена постройка.

Плавните флуидни форми без прави ъгли и с множество извивки и завои са едновременно бягство от скуката на по-правите форми и символична връзка между сградата, силуета на околните планини и океанските вълни.

Единият край на хотела е издигнат на височина 30 м, благодарение на масивни V-образни колони, което е било сериозно инженерно предизвикателство.

Именно в тази част са разположени най-луксозните апартаменти (включително и президентският) в Sheraton Dameisha Resort и гледката, която се разкрива от тях, е невероятна, така че усилието си е заслужавало.

Ако приемем, че това е главата на дракона или змията (въпрос на въображение на какво животно ще оприличим хотела), в средната част (където са стандартните стаи) е разположена открита зона за естествена вентилация, а “опашката” се спуска към луксозни стаи с терасирани градини.

Фоайето също смайва посетителите с уникалния атриум, наподобяващ раковина с диаметър 50 м и височина 35 м. Макар геометрията му да е асимитрична, тя следва формата на геодезичен купол, което прави вътрешните колони излишни.

Всичките 386 стаи и апартаменти са изключително просторни, с големи балкони, изглед към океана и всевъзможни удобства – от 37-инчови телевизори през бани с огромни порцеланови вани до кафе машина и безплатни вестници всяка сутрин.

Sheraton Dameisha Resort предлага още огромен басейн (почти езеро) отново с извити форми, спа център, център за водни спортове и какво ли още не, включително неща като собствена яхта и собствен ферибот, каквито няма да срещнете другаде.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер