туризъм > екзотични дестинации


8 от най-добрите плажове в Европа

Прая да Мариня – Португалия

Силата на Прая да Мариня е в топлия фин пясък, кристално чистата вода, необикновените скални образувания, подводните пещери и плитките скални басейни, приютили най-различни морски създания.

(За мнозина да се излегнат на някой екзотичен плаж в Бали, Бора Бора или Уайкики е идеалът за лятна почивка. Не е нужно да пътувате толкова далеч. Райски плажове има и в Европа.

При това такива, които ще ви очароват не само с великолепна пясъчна ивица и кристално чисто море, но и с отлични условия за водни спортове, исторически забележителности, всевъзможни нощни забавления, перфектна кухня.


Кои са тези плажове? Ето нашата селекция на осем от най-добрите плажове в Европа. След като ви представихме първите седем от тях - Прая да Родас – Испания, Навагио – Гърция, Биариц – Франция, Киа – Италия, Патара – Турция, Златни Рат – Хърватия и Римини – Италия, сега е ред на Прая да Мариня - Португалия).


Казват, че това е плаж, който човек трябва да види, за да повярва, че съществува. Прая дя Мариня е един от най-красивите и емблематични плажове в района на Алгарве, място от южното португалско крайбрежие, което изобилства с плажове, един от друг по-живописни.

Това е малък и тесен плаж, дълъг едва 300 метра, покрит със златист пясък, сгушен между внушителни скали с оранжев цвят и причудливи форми и топлите тюркоазени води на Атлантика.

Естествената му красота привлича като магнит рекламни агенции и тв продуценти, които снимат тук рекламни клипове, използвани в промоционалните кампании на Португалия като туристическа дестинация.

Въпреки своята слава Прая да Мариня е сравнително спокоен (поне според местните стандарти) и предлага най-основните удобства – паркинг (от него до брега водят стръмни стъпала в скалите), кафене, чадъри...

На някои те могат да се сторят прекалено оскъдни, дори спартански, но не в това е силата на Прая да Мариня, а в топлия фин пясък, кристално чистата вода, необикновените скални образувания, подводните пещери и плитките скални басейни, приютили най-различни морски създания.

Няколко думи и за района на Алгарве. Уникално място с райски плажове оживени курорти и старинни градчета с белосани къщи, истински оазис на спокойствието, в който – по думите на един английски пътеводител – излежаването на сянка и бездействието са национален спорт.

Най-близкото до Прая да Мариня селце е Алфанзина, но по-добрият избор е Карвоейро, малко рибарско градче с около 300 жители, превърнало се през последните години в популярна туристическа дестинация.

Затова в Карвоейро ще намерите достатъчно богат избор от  хотели и ресторанти, както и няколко изключително красиви плажове и скални формации. На десетина километра оттук се намират Лагоя, градче с добре запазен исторически център, оцелял при разрушителното земетресениеот 1755 г, срутило столицата Лисабон, изумително красивото голф игрище Herdade dos Salgados (www.cshotelsandresorts.com), а малко по-далеч е популярният морски курорт Албуфейра с множество хотели, барове, клубове, модерно яхтено пристанище...

Туристите обикновено пристигат въмв Фаро, град разположен на 40-50 км от Албуфейра, който разполага с международно летище, на което кацат самолетите на доста нискотарифни компании.

Той също заслужава внимание не само защото е най-южният град в Португалия, а заради добре запазените старинни квартали, съхранили повлияната от маврите португалска архитектура от XVII-XVIII в., Прая де Фаро, голям плаж, който трудно се пълни дори в разгара на лятото, нощния живот (Фаро е голям университетски център), природния резерват Рио Формоза и прочие.

Още на: www.algarvepromotion.pt и www.carvoeiro.com


Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер