Банер

за ценители > lifestyle


Летящата гара на Калатрава

Гарата “Сент Екзюпери” в Лион е истинско архитектурно чудо

Строителството й приключило през лятото на 1994 г., като поглъща около 750 млн. френски франка, или приблизително стотина милиона долара.

Ако трябва да се обзаложим откъде прочутият испански архитект Сантяго Калатрава е черпил вдъхновение, това най-вероятно е извънземният космически кораб на Пришълеца, създаден от швейцарския сюрреалист Ханс Гигер за едвоименния филм на Ридли Скот.

Архитектурата наистина е фантастична, а излъчването – елегантно, ефирно, малко студено и доста... хищно, благодарение най-вече на стилизираната летяща птица, оформена от две арки с дължина 120 м и височина 40 м и най-вече на бетонния “клюн”, познат и от други сгради на Калатрава (справка - Аудиторио де Тенерифе).

Самият Калатрава отрича подобна прилика. “Никога не съм имал предвид птица, а по-скоро фигура, която малко претенциозно бих нарекъл скулптура” и твърди, че извор на вдъхновението му е формата на човешкото око.

Във всички случаи обаче сградата изглежда страхотно, особено в съседство със скучноватото летище на Лион. А каква е сградата? Железопътната гара “Сент Екзюпери”, на която спира високоскоростният френски влак TGVпо пътя си между Париж и Марсилия.

“Любимите” му коловози са двата централни с дължина на пероните над 500 м, отделени от останалите по начин, който позволява на влака да подходи към гарата с максималната си скорост от 300 км/ч.

На второто ниво на гарата, чието официално название е Gare de Lyon Saint-Exupery, е разположен огромен салон за пътници (дължината му надхвърля 300 м), свързан с пероните посредством ескалатори и подвижни пътеки.

Строителството на гарата, приключило през лятото на 1994 г., поглъща около 750 млн. френски франка, или приблизително стотина милиона долара.

Сумата е доста сериозна и в Лион често се чуват критики, че гара “Сент Екзюпери” не е достатъчно натоварена и не оправдава направената инвестиция. Може и така да е, но архитектурните шедьоври си имат цена и тя никак не е малка.

Що се отнася до гарата, която между другото отстои на 20 км от центъра на града, вече бе завършено строителството на LESLY. Това е експресна трамвайна линия, която свързва Лион и “Сент Екзюпери”, а трамваите се движат със скорост 70 км/ч., само на кръстовищата  намаляват на 60 км/ч.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер