за ценители > lifestyle
Най-добрият италиански готвач е в България

|
Голяма италианска кулинарна награда отиде при Маурицио Феррери от La piccola casa
Престижният форум “Ercole Olivario” се проведе под патронажа на президента на Италия Джорджо Наполитано, а награждаването беше излъчено по националната телевизия RAI1.
|
В Перуджа (Италия) се състоя XX юбилейно издание на стария престижен конкурс за най-добър зехтин на Италия “Ercole Olivario”. В рамките на конкурса е учредена и специална награда, която се връчва на италиански готвач, който твори извън Италия и популяризира италианската кулинария и италианските зехтини извън границите й. С помощта на италианската търговска камара бяха направени номинации на най-добрите италиански готвачи в 58 държави. От България, измежду петте ресторанта удостоени с марката “Ospitalita Italiana”*, Италианската търговска камара избра Маурицио Феррери от La piccola casa да бъде номиниран за участие в “Ercole Olivario”. За участие в състезанието бяха изпратени авторски рецепти на готвачите, включващи зехтин като основна съставка, както и обширни въпросници, свързани с теоретичните им познания. Финалът на конкурса се проведе в град Перуджа, област Умбрия, като на финалната права останаха само шест участника – Джанлука Сарти от ресторант ROMA в Бевърли Хилс, Рикардо Джакомини от ресторант Тентациони в Лондон, Алберто Стернад от Стокхолм, Джовани Карпини от Люксембург, Маурицио Боки от Ла Локанда в Ланкашир и Маурицио Феррери от La piccola casa, България. В Перуджа, на финала, шестимата финалисти преминаха през два тура, единият от които сляпа дегустация. Двадесетчленната комисия с участници от всички области на Италия избра Маурицио Феррери от La piccola casa, България за победител в конкурса и най-добър италиански готвач, творящ извън пределите на Италия. Голямата награда Lekytos беше връчена в Театро комунале ди Сполето. Форумът се проведе под патронажа на президента на Италия Джорджо Наполитано, а награждаването беше излъчено по националната телевизия RAI1. Рецептите, с които Маурицио Феррери впечатли журито и публиката, бяха: Кростини с крем ганаш със зехтин Парфе от зехтин, сервирано с младо телешко и рагу от артишок Сладолед от зехтин
Маурицио Феррери /Maurizio Ferreri/ е съсобственик и главен идеолог на ресторантите La piccola casa (www.lapiccolacasa.bg), La bottega и Cinecitta (www.cinecitta.bg). Вносител е на вина и хранителни продукти от цяла Италия. Член е на Федерацията на италианските готвачи, на Италианското сомелиерско дружество и на Международния институт за дегустация и анализ на напитки.
Ercole Olivario http://www.ercoleolivario.net Със съдействието на: Министерство на земеделието, горите и храните на Италия, Търговска камара на Лацио, Търговската камара на Сардиния Под патронажа на президента на Италия Джорджо Наполитано
*Ospitalita Italiana – марка за италианско гостоприемство и качество на италианската храна по цял свят. Издава се от Италианската търговска камара. Със сертификата се удостояват ресторанти, които поддържат изключително качество на храната, главният готвач е италианец и са преминали успешно през всички етапи на конкурса.
|