Банер

за ценители > lifestyle


Най-добрият италиански готвач е в България

Голяма италианска кулинарна награда отиде при  Маурицио Феррери от La piccola casa

Престижният форум “Ercole Olivario” се проведе под патронажа на президента на Италия Джорджо Наполитано, а награждаването беше излъчено по националната телевизия RAI1.

В Перуджа (Италия) се състоя XX юбилейно издание на стария престижен конкурс за най-добър зехтин на Италия “Ercole Olivario”. В рамките на конкурса е учредена и специална награда, която се връчва на италиански готвач, който твори извън Италия и популяризира италианската кулинария и италианските зехтини извън границите й.

С помощта на италианската търговска камара бяха направени номинации на най-добрите италиански готвачи в 58 държави. От България, измежду петте ресторанта удостоени с марката “Ospitalita Italiana”*, Италианската търговска камара избра Маурицио Феррери от La piccola casa да бъде номиниран за участие в “Ercole Olivario”.

За участие в състезанието бяха изпратени авторски рецепти на готвачите, включващи зехтин като основна съставка, както и обширни въпросници, свързани с теоретичните им познания. Финалът на конкурса се проведе в град Перуджа, област Умбрия, като на финалната права останаха само шест участника – Джанлука Сарти от ресторант ROMA в Бевърли Хилс, Рикардо Джакомини от ресторант Тентациони в Лондон, Алберто Стернад от Стокхолм, Джовани Карпини от Люксембург, Маурицио Боки от Ла Локанда в Ланкашир и Маурицио Феррери от La piccola casa, България.

В Перуджа, на финала, шестимата финалисти преминаха през два тура, единият от които сляпа дегустация. Двадесетчленната комисия с участници от всички области на Италия избра Маурицио Феррери от La piccola casa, България за победител в конкурса и най-добър италиански готвач, творящ извън пределите на Италия.

Голямата награда Lekytos беше връчена в Театро комунале ди Сполето. Форумът се проведе под патронажа на президента на Италия Джорджо Наполитано, а награждаването беше излъчено по националната телевизия RAI1.

Рецептите, с които Маурицио Феррери впечатли журито и публиката, бяха:

Кростини с крем ганаш със зехтин
Парфе от зехтин, сервирано с младо телешко и рагу от артишок
Сладолед от зехтин

Маурицио Феррери /Maurizio Ferreri/ е съсобственик и главен  идеолог на ресторантите La piccola casa (www.lapiccolacasa.bg), La bottega и Cinecitta (www.cinecitta.bg). Вносител е на вина и хранителни продукти от цяла Италия. Член е на Федерацията на италианските готвачи, на Италианското сомелиерско дружество и на Международния институт за дегустация и анализ на напитки.


Ercole Olivario
http://www.ercoleolivario.net
Със съдействието на: Министерство на земеделието, горите и храните на Италия, Търговска камара на Лацио, Търговската камара на Сардиния
Под патронажа на президента на Италия Джорджо Наполитано

*Ospitalita Italiana – марка за италианско гостоприемство и качество на италианската храна по цял свят. Издава се от Италианската търговска камара. Със сертификата се удостояват ресторанти, които поддържат изключително качество на храната, главният готвач е италианец и са преминали успешно през всички етапи на конкурса.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер