финанси > инвестиции


Новите икономически тигри

Бащата на фамозната абревиатура BRIC я замени с MIST

Според Джим О'Нийл вече не Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Мексико, Индонезия, Южна Корея и Турция са новите икономически тигри

Джим О’Нийл, шеф на инвестиционното поделение на Goldman Sachs. Това е човекът изобретил в началото на миналато десетилетие фамозната абревиатура BRIC, която е обозначение на четирите най-големи нововъзникващи пазарни икономики - Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Днес обаче този инвестиционен гуру създаде нова абравиатура – MIST. Защото сега О’Нийл заменя гигантските страни с четири нови, по-бързо развиващи се - Мексико, Индонезия, Южна Корея и Турция.

Анализатори обясняват, че лидерството в световната икономика се променя. От инвестираните в BRIC над 67 млрд. долара през последната година са изтеглени 15 млрд. Причината е в забавянето на ръста на четирите страни.

Населението в страните от MIST разбира се е по-малко, по-малък е и общият размер на икономиката – 3,9 трилиона срещу 13,5 трилиона в полза на BRIC. Средногодишният ръст на БВП, обаче, е почти еднакъв – 5,8 на 5,6% за 2011 година.

О’Нийл обаче се противопостави на исканията от страна на някои от брокерите на Goldman Sachs да бъде направен нов фонд, инвестиращ в страните от MIST. Вече има такъв фонд, който е инвестирал над 3/4 от активите си в тези четири страни.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер