туризъм > екзотични дестинации


Хотели музеи

La Colombe d'Or – Сен Пол дьо Ванс

La Colombe d'Or бил любимо място за срещи и отмора на художници като Пикасо, Синяк, Матис и Бонар

(Стенописи на Тиеполо в салона или платно на Салвадор Дали над камината, картина на Уорхол или Баския, а може би статуя на Рамзес II в стаята или керамично пано на Фернан Леже в градината?

А какво ще кажете за антична мозайка в басейна или за раннохристиянски фрески по сводовете?

Има хотели, които предлагат нещо повече, много повече, от легло и покрив над главата. Това са хотели-музеи или хотели-галерии, в които ви заобикалят шедьоври, достойни за колекциите на най-реномираните музеи в света. Ето някои от тях...

Започваме с La Colombe d'Or в Сен Пол дьо Ванс.)


Този знаков за историята на съвременното изкуство хотел отваря врати през 20-те години на миналия век като Chez Robinson, кафене-бар с открита тераса, на която гостите танцуват през уикендите.

Заведението, разположено между Кан и Ница, бързо набира популярност и на съдържателя  Пол Ру му хрумва идеята да го разшири и превърне в нещо като странноприемница. Той затваря кафенето, разширява го с три стаи за гости и го открива повторно, но вече като La Colombe d'Or .

Самият Пол проявява силен интерес към живописта и не след дълго малкият хотел се превръща в любимо място за срещи и отмора на художници като Пикасо, Синяк, Матис и Бонар, а картините им бързо покриват стените в хотела.

Хотелът привлича знаменитости като Скот Фицджералд и Зелда, които си устройват тук шумен скандал, в центъра на който е Айсидора Дънкан, а след войната Ив Монтан и Симон Синьоре избират La Colombe d'Or, за да се венчаят тук.

През 1940 г., когато северната част на Франция е окупирана от нацистите, към Лазурния бряг се стичат част от най-популярните френски творци. Някои се озовали в живописното селце Сен Пол дьо Ванс, открили хотел  La Colombe d'Or, влюбили се в него и... не си тръгнали.

Такъв е случаят с прочутия поет и сценарист Жак Превер, който след като отседнал в хотела, си купил къща в селото и станал един от най-близките приятели на Пол Ру.

Междувременно хотелът е разширен, но изключително внимателно – за да се запази автентичния му вид, са използвани камъни от разрушен замък в Екс-ан- Прованс, а цялата операция се провежда под надзора на прочутия самоук архитект Жак Куел (приятел на Пикасо и Дали, построил впоследствие Cala di Volpe в Сардиния), който собственоръчно проектира камината в салона.

Краят на войната е белязан от пристигането в  La Colombe d'Or на Лино Вентура, Ив Монтан, Серж Реджани, а Франсис, синът на Пол, тръгва по стъпките на баща си и през 1952 г. поръчва на Фернан Леже да изработи колоритното керамично пано в градината.

Всъщност 50-те години са десетилетието, през което в  La Colombe d'Or идват Миро, Брак, Шагал, Жан Кокто, Модиляни, Калдер, Утрильо, Сезар и много други.

Безценната колекция на хотела привлича интереса и на престъпния свят. През 1960 г. част от нея е открадната, но впоследствие е открита на гарата в Марсилия.

И в наши дни  La Colombe d'Or продължава да се управлява от семейство Ру, което не пропуска възможност да увеличи сбирката си от произведения на изкуството.

Последната придобивка е керамична инсталация на Шон Скъли, ирландски скулптор, чиито произведения са намерили място в колекциите на МоМА, Гугенхайм, Тейт Модърн, Националната галерия във Вашингтон и др.

Хотелът работи почти през цялата година (затваря само през октомври и ноември), а нощувката в някоя от 13-те му стаи струва между 250 и 430 евро в зависимост от сезона.

Адрес:
La Colombe d'Or
06570 Saint-Paul de Vence, France

Телефон:
+33 (0) 493 32 80 02

Е-Mail:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Уебсайт:
www.la-colombe-dor.com


Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер