туризъм > екзотични дестинации


Хотели музеи

Museum Hotel - Кападокия

Част от стаите на Museum Hotel в Кападокия са били раннохристиянски черкви

(Стенописи на Тиеполо в салона или платно на Салвадор Дали над камината, картина на Уорхол или Баския, а може би статуя на Рамзес II в стаята или керамично пано на Фернан Леже в градината?

А какво ще кажете за антична мозайка в басейна или за раннохристиянски фрески по сводовете?

Има хотели, които предлагат нещо повече, много повече, от легло и покрив над главата. Това са хотели-музеи или хотели-галерии, в които ви заобикалят шедьоври, достойни за колекциите на най-реномираните музеи в света. Ето някои от тях...

Вече ви представихме La Colombe d'Or. Сега е ред на Museum Hotel в Кападокия.)


Това също е хотел-музей, но от по-различен тип от La Colombe d'Or. Намира се в сърцето на Кападокия, в Ючхисар, откъде се разкрива фантастична панорама към долината Гьореме, Червената долина, Бялата долина, Ортахисар и приказните скални феномени.

Museum Hotel е разположен в лабиринт от подземията на замъка Ючхисар, от пещери и каменни къщи, някои на възраст над 1000 години. Тези пещери и къщи датират от различни епохи – на хетите, персите, римляните, византийците.

Някои от пещерите, използвани като раннохристиянски черкви и параклиси, са запазили фреските на светци по стените си, в част от къщите пък са съхранени уникални подови мозайки от последните години на Римската империя.

За мнозина превръщането на хотел на черкви, използвани от едни от първите християни или на къщи на хилядолетна възраст може да се стори светотатство, но истината е, че всички те са били изоставени на произвола на съдбата, турската държава не е полагала никакви грижи за тях, а интегрирането им в Museum Hotel все пак е съпроводено с тяхната реставрация и консервация.

Трябва да отбележим и още нещо – екологичната ориентираност на хотела, отоплението в който идва от термален източник (единственият в Кападокия), а голяма част от електрическата енергия се осигурява от фотосоларна инсталация.

В резултат на това Museum Hotel разполага с 30 “пещерни” и “каменни” стаи и апартаменти, обзаведени в хармонична смес от старинни предмети (ръчно тъкани ориенталски килими, маслени лампи, украшения за палатки, използвани от номадите от клана текели, живял по тези земи) и постижения на съвременната цивилизация като HD-телевизори и джакузи.

В един от апартаментите има кардиналски олтар от XVI в., в друг – са изложени извезаните със златна сърма одежди на османски паша от XVIII в., в трети – керамика от Изник или красиви копринени икати (ръчно тъкана материя с характерни шарки) от XVII в.

Най-малките стаи са с площ от 35-40 кв.м, докато най-големите апартаменти се простират на сто-сто и петдесет квадратни метра. Любопитното при тях е, че са запазени във вида, в който са били оставени от последните си обитатели – една от пещерите е служела за кухня, друга за изба, а там, където се е наложило да бъдат направени козметични промени, те са били извършени на ръка със старинни инструменти, използвани през съответната епоха. В някои са запазени старинните огнища, в други – малки каменни басейни.

Хотелът работи целогодишно, като през прометта и лятото цените започват от 250 евро и достигат 2500 евро за най-скъпия апартамент, а през зимата са малко по-ниски и стартират от 200 евро за двойна стая.

Адрес:
Museum Hotel Cappadocia
Tekelli mah. №1
Uchisar 50240 Nevsehir, Turkey

Телефон:

+90 384 219 2220

E-Mail:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Уебсайт:
www.museum-hotel.com

Милко Стоименов, списание Travel magazine


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер