туризъм > екзотични дестинации


Хотели музеи

Gramercy Park Hotel – Ню Йорк

Хотелът се гордее с оригинали на Анди Уорхол, Жан-Мишел Баския, Кийт Харинг, Деймиън Хърст...

(Стенописи на Тиеполо в салона или платно на Салвадор Дали над камината, картина на Уорхол или Баския, а може би статуя на Рамзес II в стаята или керамично пано на Фернан Леже в градината?

А какво ще кажете за антична мозайка в басейна или за раннохристиянски фрески по сводовете?

Има хотели, които предлагат нещо повече, много повече, от легло и покрив над главата. Това са хотели-музеи или хотели-галерии, в които ви заобикалят шедьоври, достойни за колекциите на най-реномираните музеи в света. Ето някои от тях...

Вече ви представихме La Colombe d'Or и Museum Hotel. Сега е ред на Gramercy Park Hotel в Ню Йорк.)


Ако  Museum Hotel в Кападокия залага на античността, а козът на La Colombe d'Or е колекцията му от шедьоври на импресионизма, кубизма и сюрреализма, то нюйоркският Gramercy Park  Hotel се гордее с оригинални приозведения на по-авангардни творци като Анди Уорхол, Жан-Мишел Баския, Кийт Харинг, Деймиън Хърст, Фернандо Ботеро, Ричард Принс (прочутият фотограф, чиято фотография Untitled (Cowboy) бе продадена през 2005 г. за $ 1 млн. от “Кристи'с”) и, разбира се, Джулиан Шнабел. Защо “разбира се”? Защото прочутият режисьор (носител на Златен глобус, Златна палма и Сезар) е и художник, и освен това е проектирал интериора на Gramercy Park Hotel при последното му реновиране.

Част от шедьоврите са изложени в общодостъпни помещения на Gramercy Park Hotel (фоайета и прочие), но други могат да бъдат видени единствено от гостите на хотела, придружени от гид, който да ги запознае с любопитни подробности, свързани с едно или друго произведение на изкуството.

Амбицията на хотела е да сменя периодично изложените картини, като за целта заема платна както от колекциите на своите собственици, така и от реномирани музеи.

Кои са собствениците му? Историята е следната. Gramercy Park Hotel отваря врати през 1925 г. и в продължение на 80 години остава в ръцете на братя Бинг и техните наследници, след което е продаден на Йън Шрегър (основателят на митичното “Студио 54”) и немския предприемач Аби Розен.

Впоследствие Розен остава единствен собственик, а той е известен колекционер на произведения на изкуството, което обяснява присъствието на толкова шедьоври в Gramercy Park Hotel.

Любопитно е да се отбележи и още нещо. И без тази уникална колекция, Gramercy Park Hotel пак си остава една от легендите на Манхатън, любимо място на нюйоркския хайлайф от от почти сто години насам.

Тук Хъмфри Богард се жени за Хелън Менкън, малкият Джо Кенеди си играе във фоайето (семейство Кенеди живее в хотела няколко месеца преди бащата Джоузеф да стане посланик в Лондон), Бейб Рут е сред най-редовните посетители на бара (снимката му с автограф е открадната от бара през 60-те години), Джеймс Кагни обядва почти всеки ден в ресторанта, докато живее на Грамърси Парк, а дискретността, с която се слави хотелът привлича Боб Марли, Боб Дилън и други музиканти, които вдигат щури купони през 70-те.

Сред сегашните гости на хотела (и най-вече на неговия Rose Bar) са Мадона, Дрю Баримор, Скарлет Йохансон...

Няколко думи и за стаите и апартаментите в Gramercy Park Hotel. Те са общо 185, обзаведени са изключително изискано – цветовата палитра е ренесансова (вдъхновена най-вече от картините на Рафаело), а обзавеждането е възможно най-качествено (дори дограмата на прозорците е от махагон!).


Адрес:
Gramercy Park Hotel
2 Lexington Avenue, New York,
NY 10010, USA

Телефон:
+1 212 920 3300

E-Mail:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Уебсайт:
www.desighhotels.com
www.gramercyparkhotel.com


Милко Стоименов, списание Travel magazine


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер