финанси > инвестиции


“Огняново К“ инвестира 20 млн. лв. в нова мощност

"Инвестиция като тази в „Огняново К” повишава конкурентоспособността на нашата икономика и аз ги поздравявам за това”, каза икономическият министър Делян Добрев

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че с тази инвестиция „Огняново К” реализира на практика стратегия „Европа 2020” за зелен растеж в България и показва висока корпоративна социална отговорност.

“Огняново К” АД, част от шведската „Плена Груп”, откри днес нова технологична мощност – двушахтова реверсивна пещ от ново поколение, в завода на компанията край гр. Сливница.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, мажоритарните собственици Йон Шоборг и Матиас Шоборг и изпълнителният директор на „Огняново К” Николай Колев дадоха заедно официален старт на новата мощност.

В условията на криза и несигурност „Огняново К”, която е лидер на пазара на варови продукти у нас, не просто  инвестира и разширява производството си, но и успява само за 12 месеца да внедри иновация, която като цяло издига на ново технологично ниво бранша и повишава конкурентоспособността на българската варова индустрия.

В приветствиеито си към гостите Матиас Шоборг заяви, че за почти 20 години присъствие на българския пазар като чуждестранен инвеститор, Плена Груп винаги е разчитала на българския си мениджърски екип и подчерта, че този проект е реализиран изцяло от български компании – подизпълнители.  

„Точно тези трудни времена отделят силните от слабите компании, слабите се свиват и опитват да оцелеят, а силните затвърждават позициите си. Инвестиция като тази в „Огняново К” повишава конкурентоспособността на нашата икономика и аз ги поздравявам за това”, заяви министър Добрев в обръщение към домакините.

Освен чисто икономически, новата мощност има и сериозен екологичен ефект - утилизацията на варовика е увеличена двойно в сравнение с досегашните  технологии, което позволява минимизиране на отпадъка и цялостно по-ефективно, респективно щадящо природата, използване на ресурсите, включително скъпите горива.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че с тази инвестиция „Огняново К” реализира на практика стратегия „Европа 2020” за зелен растеж в България и показва висока корпоративна социална отговорност.


(На снимката: Министрите Делян Добрев и Нона Караджова (в средата), собствениците Йон и Матиас Шоборг (вляво) и изпълнителният
директор на Огняново К Николай Колев (вдясно) дават заедно официален старт на новата пещ.)


Лидерът


Огняново К АД е част от шведската група Плена, която е един от първите чуждестранни инвеститори на нашия пазар – още през 1994-95 г. компанията въведе и наложи автоклавния клетъчен бетон (газобетон), а впоследствие разшири дейността си с изграждането на нова мощност в Сливница и модернизирането на комплекса в Огняново, обл. Пазарджик.

В един изключително консервативен бранш бяха въведени нови технологии и инвестирани над 70 милиона лева.


Със своя капацитет от 750 т./ден фирмата е най-големият производител на варови продукти в страната, които намират приложение в строителството и  различни области на промишлеността – добив и преработка на цветни метали, стоманодобив, целулозно-хартиена промишленост, енергетика и др.


Търговската марка на фирмата е известна и на пазарите в  Гърция, Македония, Сърбия, Косово, Румъния.


В Огняново К е внедрена и действа интегрирана система за управление на качеството, околната среда и за здравословни и безопасни условия на труд. Фирмата е сертифицирани по ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 и BS OHSAS 18001:2007 от TUV Rainland.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер