финанси > инвестиции


Отличниците привличат инвестиции в имоти

София не е сред тях, независимо че вложеното в България, предлага над 20% възвращаемост върху собствения капитал

Столицата е на 12-то място в света в класацията за най-високи нива на доходност по отношение на инвестициите в бизнес имоти, сочи доклад на консултантската компания "Кушман&Уейкфийлд"

Въпреки че кризата отвори много възможности за неочаквани инвестиции, тъй като редица първокласни имоти на по-рискови пазари са подценени, интересът към България остава нисък.

София е на 12-то място в света в класацията за най-високи нива на доходност по отношение на инвестициите в бизнес имоти, сочи доклад на консултантската компания "Кушман&Уейкфийлд".

Тази незавидна позиция е следствие от глобалната икономическа криза, при която повечето международни инвеститори се отдръпват от по-рисковите пазари и се фокусират върху най-ликвидните и зрели такива.

"София изостана като инвестиционна дестинация в световните класации, въпреки добрия обем висококачествени офис и търговски площи, които се появиха на пазара в последните години.

Варшава и Прага доминират в Централна и Източна Европа и привличат голяма част от инвестициите в региона предвид успеха си в преодоляването на кризата, предоставянето на качествена бизнес среда и близостта си до Западна Европа”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на "Фортън", партньор на "Кушман&Уейкфийлд" за България.

"Сравнително слабата икономическа активност, високите лихвени нива и високата задлъжнялост на собствениците на сгради в София накараха повечето международни инвеститори да отложат плановете си за дейност в България, независимо от факта, че инвестициите в България предлагат над 20% възвращаемост върху собствения капитал. Надяваме се, че с времето тези фактори ще се променят в положителна насока, което ще върне София на инвестиционната карта на Европа", смята Койнов.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер