финанси > инвестиции


Лидерът Vivaldi Software

Стефан Марков, управител на фирма Ринамар - официален дистрибутор на софтуерните системи на Vivaldi Software за България, пред exporter.bg за това как с тях може да си печеливш на пазара

 

Компанията Vivaldi Software има стотици внедрявания на своето професионално решение, най-вече в Западна Европа, като не малка част от фирмите клиенти са световни имена и корпорации - лидери в своите браншове като Panasonic, Coca-Cola Hellenic, Rio Tinto, Assa Abloy

Какво представлява решението на Vivaldi Software?

- Vivaldi е Европейски и световен лидер в софтуер за управление на качество. Решението включва няколко модула, които също  биха могли да се използват и като самостоятелни системи за решаване на конкретни проблеми.

Но най-силна е тяхната взаимна интеграция и възможността да се обхванат изискванията, които международнте стандарти като ISO 9001, например, поставят пред компаниите.

Какви са модулите, които системата съдържа и за какво могат те да бъдат използвани?

- Системата има три основни модула, както и няколко допълнителни подсистеми.

Първият модул е системата за управление на документи - Document Control. Тя е изградена така, че да отговаря на изискванията на ISO, но може да се използва без проблем и като самостоятелно решение за управление на документи.

Могат да се създават подробни структури от папки и документи в тях, като се поддържат множество стандарти на запис. Върху папките и документите могат да се дават много детайлни права на потребителите.

Системата поддържа пълно проследяване на извършените действия с документите. Освен това поддържа функции като текуща и работна версия на документа - така че служителите на фирмата могат да виждат официалната версия, а специалистите по качество - новата версия, която подлежи на одобрение и коментари.

Самите одобрения и списъци на разпространение също са включени в модула, като дават пълна история и проследимост на цялото управление на документите.

Модул Process2Flow е вторият модул на системата за управление.  Той служи за обхващане на процесите в компанията.

В него могат да се рисуват процесни диаграми на стандартен BPMN език, а системата има грижа да управлява изпълнението на създадените процеси.

Така процесите на фирмата, описани по ISO или по друг начин, могат да бъдат обхванати и като реално изпълнение, като това се случва бързо и ефективно за клиентите.

Реално много от по-големите фирми вече имат внедрени системи като ERP, които обхващат не малка част от процесите. Но въпреки това много голяма част от процесите винаги остават извън този клас решения.

С  Vivaldi Software можем, например, да обхванем процеси като оплаквания от клиенти, обработка на тестове за качество - но и съвсем оперативни бизнес процеси - като например молба за отпуск.

Третият модул е Training Manager. Предназначен е за управление на обученията, служителите и квалификациите. Съдържа някои много интересни възможности  като например матрица на компетенциите, която дава възможност да сравните изискванията към дадена позиция с компетенциите, които вашият персонал притежава.

Освен тези модули има и няколко стандартни модуа, които винаги вървят със системата. Това са модулите за организационна структура, управление на задачи и администрация на системата.

Защо се насочихте точно към това решение?

- Миналата година търсихме за наш проект софтуер, който да може добре да обхване система на ISO 9001 с реалните изисквания, които тя поставя пред една фирма. Не успяхме да намерим подходящ такъв, който да се предлага по това време на българския пазар.

Затова се насочихме към лидера в този бранш, който открихме - Vivaldi Software. Фирмата има стотици внедрявания на своето професионално решение, най-вече в Западна Европа, като не малка част от фирмите клиенти са световни имена и фирми лидери в своите браншове. Такива са Panasonic, Coca-Cola Hellenic, Rio Tinto, Assa Abloy и др.

Според нас това е най-доброто интегрирано решение за подобен тип дейност. Освен всичко останало решението се внедрява бързо, въпреки високата си функционалност и е създадено, за да улесни максимално потребителите му.

Как е реализирана поддръжката на решението в България?

- Ние сме официален представител на решение Vivaldi Software за страната. Правим и неговата локализация за България.. Менютата са изцяло преведени на български, което дава възможност да се използва и потребители, които не се чувстват комфортно с aнглийския език.

Разбира се, ние разчитаме на подкрепата на Vivaldi Software при внедряването на проекти и при по-сложни казуси. Те оказват съдействие при проблеми с внедряването, настройки, обучение и др. Може да се каже, че работим заедно за успеха на проекта и на нашите клиенти.

Какви варианти имат българските фирми за закупуването на решението?


- Предлагама на нашите потенциални клиенти два начина за закупуване на системата. Единият е традиционен, при който се заплащат лицензи и фирмата има право да го ползва за свои цели както намери за добре.

Другият е по наемно споразумение, в който случай ние можем да предоставим цялостно решение с облачна технология (SaaS), така че да няма нужда да се закупуват сървъри, лицензи за бази данни и др.

Как могат клиентите да използват решението, което предлагате?

- Както вече стана дума, системата е много подходяща за ISO регистрирани фирми. Можем да обхванем документите и документооборота на фирмата по начин съвместим изцяло с ISO, но също да включим и процесите, които все още не са обхванати от съществуващи системи - ERP, CRM и др.

Това дава една пълна картина на това какво се случва в компанията, както и по-добър контрол върху бизнес процесите.

Системата може да се използва и от фирми нерегистрирани по ISO, които искат да поддържат качество на процесите и надеждност на работа с документите.

В крайна сметка насоката е към постигане на по-високо качество на работа и предоставяни продукти. Смятам, че системата е подходяща за всички фирми, които наистина целят да постигнат качество и проследимост на процесите.

За нас това е единственият начин за  качествено и печелившо развитие на продукти на пазара днес. Затова сме убедени, че можем да помогнем на българския бизнес да заработи по-добре и с една по-добра видимост и проследимост по отношение на документите и бизнес процесите.

Благодаря за това интервю.


Димитър Дженев

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер