финанси > инвестиции


Саудитска Арабия ще изнася слънчева енергия

Кралството планира да инвестира над 100 млрд. долара във възобновяеми енергийни източници, най-вече соларни паркове

Една от идеите на арабските държави е техните електрически мрежи да се свържат с проекта Desertec – соларната централа, която се планира да бъде разположена в пустинята Сахара и да доставя ток за Европа

Саудитска Арабия се прицелва в една друга ниша на енергийния пазар – слънчевата енергия. Кралството смята да инвестира в строителството на соларни централи и да изнася енергията. Информацията е на Financial Times.

“Плановете на правителството са много амбициозни и са необходими години, за да бъдат изпълнени. Потенциалът обаче е много голям и вярваме, че Саудитска Арабия ще се превърне в един от най-големите производители на слънчева енергия”.

Коментарът е на официален представител на властта в страната, пожелал да остане в анонимност.

Кралството възнамерява да инвестира над 100 млрд. долара във възобновяеми енергийни източници, най-вече соларни паркове.

С плановете си страната дава пример и на другите държави в региона. Катар също обяви, че планира да се възползва от възобновяемите източници на енергия, за да се трансформира в износител на електричество.

Една от идеите на арабските държави е техните електрически мрежи да се свържат с проекта Desertec – соларната централа, която се планира да бъде разположена в пустинята Сахара и да доставя ток за Европа.

Според експерти от Близкия и Средния Изток правителствата в Европа ще бъдат много отворени към вноса на възобновяема енергия на конкурентни цени.

Заради традиционната зависимост на Саудитска Арабия от изкопаемите горива обаче някои анализатори са скептични за плановете й да се превърне в световен лидер в сектора на “зелената” енергия.

Освен това, свързването на мрежите на страната с проекта Desertec е процес, който се сблъсква с огромни предизвикателства, свързани най-вече с големите разстояния.

Анализатори обаче предупреждават, че ако държавите в района на Персийския залив не променят политиката си и не намерят алтернативни енергийни източници, след 20 години те ще станат нетни вносители на гориво. Затова не са учудващи амбициите им да “превключат” енергийните си индустрии, въпреки високата цена на съвременното оборудване.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер