туризъм > екзотични дестинации


6 топли зимни дестинации

Нуса Дуа - Индонезия

Хотелите по правило са големи, суперлуксозни (всичките са 5-звездни) и с оригинална архитектура

(Не обичате зимата? Не карате ски и предпочитате да се излежавате под топлите лъчи на тропическото слънце, вместо да чистите сняг от колата си? Предпочитате и да плувате в тюркоазени води, вместо да се топлите пред камината си цял ден, прекаран при минусови температури навън.

Ето ви шест топли екзотични алтернативи на европейската зима. Вече ви представихме Сейнт Джон'с на Антигуа, Бора Бора от Френска Полинезия, Канарски острови и Ейлат & Акаба – Израел, Йордания. Сега е ред на Нуса Дуа в Индонезия.)


През 80-те години на миналия век индонезийското правителство на генерал Сухарто се опитва да повдигне международния си престиж и търси място, на което да създаде условия за провеждането на международни прояви на най-високо ниво.

Столицата Джакарта е определена като мръсна, хаотична и грозновата, а след като отпадат още няколко варианта, изборът пада върху бившата кокосова плантация Нуса Дуа, приказно красиво кътче в най-южната част на един приказно красив остров – Бали, а това вече означава много.

Нуса Дуа е живописен анклав с множество луксозни хотели, създаден специално за заможните чужди туристи и като място, на което индонезийската държава да организира провеждането на престижни международни събития.

На това се дължат единствените недостатъци, които само най-капризният турист може да открие – че мястото е леко стерилно например.

(Нуса Дуа се охранява и достъпът до него е контролиран, но това едва ли е толкова лошо. За разлика от други места на Бали обаче, тук е безопасно да се пие чешмяна вода, пътищата са в идеално състояние, по алеите не се вижда дори една хартийка, а проблеми с електричеството никога няма.)

Във всяко друго отношение Нуса Дуа е истински рай на земята. Хотелите по правило са големи, суперлуксозни (всичките са 5-звездни) и с оригинална архитектура. Плажовете са великолепни, застлани с фин бял или златист пясък, а заливите предлагат отлични условия за сърф.

Апропо, близкият (3 км) обществен плаж Гегер е един от много малкото не само в Бали, а и в цяла Индонезия, на които не е забранено нежният пол да събира слънчеви лъчи “топлес”. Водите край Нуса Дуа са най-топлите на Бали и заслугата за това е на бариерния риф срещу полуострова.

Сигурно ще останете изненадани, но на Нуса Дуа ви очаква един от най-добрите индонезийски музеи. Това е Музеум Пасифика, в който са изложени шедьоври на индонезийското, индокитайското и полинезийското изкуство и платна на европейци творили в тази част на света, като Пол Гоген и Тео Майер.

На близкия полуостров Тенджунг Беноа предлага уникална смес от азиатски култури – почти един до друг се издигат джамия, балийски, китайски, индуистки и будистки храмове. В допълнение към това Нуса Дуа предлага най-добрите голф игрища и най-луксозните спа центрове на остров Бали.

Недалеч – на Ню Кута Бийч в района, известен като Пекату – се намира най-модерният и ексклузивен развлекателен комплекс на остров Бали – Klapa, собственост на Томи Сухарто, син на бившия президент на страната.

В Пекату ще откриете и множество малки изолирани плажове, отлични условия за сърф и разбира се, още хотели.

Популярна дестинация, близо до Нуса Дуа е и Серанган, Островът на костенурките. Между него и Нуса Дуа сноват лодки с прозрачни дъна, за да можете да се насладите на колоритния подводен живот в тази част на Индийския океан.

На Серанган ще видите как местните хора се грижат за яйцата на костенурките, които събират в специални люпилни в очакване на малките костенурчета да се излюпят и да тръгнат по най-прекия път през плажа към морето.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер