финанси > европейски пари


Евроинжекция за енергия от биомаса

Проекти за производство на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти от първична и вторична биомаса получиха близо 13 млн.лв. евросубсидии

По-голямата част от парите са за покупката на оборудване за производство на екопелети и пелети от слама и дървесина. Ще бъдат финансирани и шест проекта за преработка на горски продукти. Бенефициентите ще инвестират в техника за дървени въглища.

Субсидия за близо 13 млн.лв. от Програмата за развитие на селските райони получиха проекти за производство на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти от първична и вторична биомаса.

Информацията е от сайта на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), който е одобрил 27 проекта за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти.

Общо подписаните договора са за 12 704 130 лева. Повечето предвиждат покупката на оборудване за производство на екопелети и пелети от слама и дървесина. Ще бъдат финансирани и шест проекта за преработка на горски продукти. Бенефициентите ще инвестират в техника за дървени въглища.

Одобрени са били и три инвестиционни предложения за преработката на плодове и зеленчуци. Едно от предприятията ще се специализира в производството на нарязани картофи, лук, моркови и зеле. Друг кандидат ще използва средствата за оборудване за пържен овкусен фъстък, а трети планира работилница за чипс, съобщават от ДФЗ.

Два от проектите включват реконструкцията на пречиствателно съоръжение съответно към цех за преработка на мляко и птицекланица. Субсидии получават и две фирми за оборудване на фуражни цехове.

Предприятие от Пловдивска област ще разшири производството си за бели и червени вина. С пари от програмата ще се модернизира и месопреработвателно предприятие от община Асеновград, информират от фонда на своя сайт.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер