експорт > международни изложения


Винарска изба Марян с бронзов медал от Decanter

Престижното световно отличие бе за вино Maryan Queen Elena Cuvée Single Vineyard 2011

Тази година Винарска изба Марян спечели на Балканския Винен Конкурс и Фестивал сребърен медал за Maryan Queen Elena Cuvée Single Vineyard 2011 и още два бронзови медала - за Kera Tamara Chardonnay Single Vinyard 2012 и Kera Tamara Sauvignon Blanc Single Vinyard 2012.

Maryan Queen Elena Cuvée Single Vineyard 2011 спечели престижния бронзов медал в най-авторитетната световна винена класация – тази на английското списание Decanter. Виното, което е отлежвало 9 месеца в дъбови бъчви грабна и сребърен медал в приключилия в неделя Балкански Винен Конкурс и Фестивал.

Винарска изба Марян се появи с летящ старт на пазара през лятото на 2012 именно на този престижен форум, когато спечели сребърен медал за Sense of Tears Rose 2011.

Тази година избата спечели на Балканския Винен Конкурс и Фестивал още два бронзови медала - за Kera Tamara Chardonnay Single Vinyard 2012 и Kera Tamara Sauvignon Blanc Single Vinyard 2012.

За конкурса на Decanter

На световното винено състезание Decanter World Wine Awards през април в Лондон съдиите опитаха рекордния брой от 14 362 вина от 52 страни и раздадоха почти десет хиляди медала.

Decanter World Wine Awards се провежда от 2004 г.  Името му е своебразен комплимент за познавача – decanter означава гарафа. В първото състезание участвали едва 4000 вина. Десет години по-късно то вече се е утвърдило като водещо в световен мащаб. Тази година качествата на вината се определяха от 219 винени експерти от 27 държави.

Общият брой на тазгодишните награди Decanter е 9873, от които 156 регионални трофеи, 229 златни медала, 1665 сребърни, 4165 бронзови и 3658 поощрения.

Тридесет и две вина с най-високи отличия получават международен трофей. Те ще бъдат обявени на на гала вечеря в Роял Опера Хаус в Ковънт Гардън на 4 септември 2013 година.

Най-голямо участие в Decanter 2013 взе Испания с 1616 вина, следвана от Австралия – 1104,  и Южна Африка – 842. Участваха 776 вина от Бордо и 479 вина от Бургундия. Китай изпрати за състезанието 49 вина.

Франция спечели най-много регионални трофеи – 29.  След нея се наредиха Италия и Австралия, всяка с по петнадесет, Южна Африка с четиринадесет, Испания с тринадесет и Чили с десет. Англия спечели три регионални трофея.   

На 27 юни 2013 Decanter ще бъде домакин на винена презентация за познавачи в Лондон. На нея любителите на вината ще могат за опитат селекция от най-добрите вина, спечелили награди в Decanter World Wine Awards 2013.

Информация за събитието можете да намерите на:
http:/decanter.com/news/wine-news/583904/decanter-world-wine-rewards-2013-winners-announced#bhy3xuzaoCWk1s4i.99

За избата и нейните вина


На 40 км от Велико Търново и на 8 км източно от Елена се намира едно прекрасно село. Казва се Марян. То е обвеяно с една от най-красивите легенди – тази за Кера Тамара, дъщерята на цар Иван Александър и царица Теодора.

Именно в Марян, двама юристи – Илия Иванов и Светла Иванова, съживяват легендата с една чудесна изба и с едни великолепни вина, кръстени на прочутата царска фамилия.

Илия и Светла дават пример, как се прави семеен бизнес и как хобито ти от любимо занимание, може да се превърне в една от най-прекрасните професии на земята – винопроизводител.

Димитър Дженев

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер