финанси > инвестиции


„Бер – Хелла Термоконтрол“ инвестира 42,5 млн.лв
в завод на територията на Божурище

Експортноориентирани бизнеси започват работа в икономическата зона в Божурище, обещават от министерство на икономиката

Германската компания „Бер – Хелла Термоконтрол“ ще изгради у нас ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони.

Германската компания „Бер – Хелла Термоконтрол“ (Behr-Hella Thermocontrol GmbH – BHTC) ще изгради у нас ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони. Това ще стане на територията на икономическа зона Божурище.

Предвижда се строителството да започне още през това тримесечие, а заводът да заработи през пролетта на 2014 г.

Стойността на инвестиционния проект на BHTC е над 42,5 млн.лв., а новоразкритите работни места ще бъдат повече от 350, съобщава сайтът на министерството на икономиката.

„Това е първата мащабна инвестиция в рамките на икономическа зона София-Божурище“, коментира  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който връчи на германската компания сертификат за инвестиция клас А. Според него положителна тенденция е сертифицирането на все повече проекти в областта на високите технологии.

Така сертифицираните до момента през тази година три проекта на стойност 44.5 млн. лева, са изцяло във високотехнологичните производства и научноизследователската и развойната дейност. Те предвиждат разкриването на повече от 650 нови работни места.

Предприятието на BHTC в Божурище е най-големият проект на „Национална компания индустриални зони” ЕАД и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години.

„Експортноориентирани компании, свързани с производството на електроника и електронни продукти, ще работят в икономическата зона в Божурище“, обещава министър Василев.

Инвеститорът


Компанията - инвеститор е съвместно предприятие, основано през 1999, между германските Hella KGaA Hueck & Co. и Behr GmbH & Co. KG и е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации.

Основни клиенти на фирмата са големите производители на автомобили като тези от групата на Фолксваген, Мерцедес-Бенц, Порше, Дженеръл Мотърс и др. Освен централната производствена база в гр. Липщадт, Германия, BHTC има подразделения още в САЩ, Китай и Индия.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер