туризъм > екзотични дестинации


10  от най-добрите хай-тек хотели

Mama Shelter - Париж

Хотелът, създаден от Филип Старк, е едновременно еклектичен, романтичен и високотехнологичен.

(Отдавна отминаха времената на бавния и ненадежден интернет в хотелската стая, времената, когато радио-часовникът и електрическата кана бяха смятани за върха в хотелските технологии. Днес хотелите навлизат в епоха, която някои анализатори определят като високотехнологичен хедонизъм.

В челните редици на тази промяна са хотели като Nine Zero в Бостън, където вместо метален ключ или магнитна карта използват ирисово сканиране, като Hotel 1000 в Сиатъл, където инфрачервен сигнал сканира стаята и уведомява камериерките дали помещението е свободно за почистване, като Yotel в ню Йорк, където грижата за багажа на гостите е поверена на робот...


Други хотели пък предлагат на своите гости напълно безплатно компютри Apple, таблети, смартфони, конзоли на видео-игри и какво ли още не.


Докъде всъщност е стигнала хай-тек революцията в хотелиерството? Хвърлете един поглед на нашата селекция от високотехнологични хотели и ще разберете. Започваме с Mama Shelter.)


Плод на обединените усилия на хотелиерската фамилия Тригано (Жилбер Тригано е един от създателите на Club Med и човекът, измислил почивките тип all inclusive), на френския интелектуалец Сирил Уизерат и на прочутия дизайнер Филип Старк, Mama Shelter е един от най-уникалните хотели в Париж.

Той е едновременно еклектичен, романтичен и високотехнологичен, непретенциозен и шикозен, разположен в един от кварталите с най-лоша слава във френската столица, и въпреки това обявен от CNBC за “най-добър бизнес хотел в Европа”.

Началото е дори още по-странно. В една дъждовна ноемврийска вечер на 2002 г. Уизерат води Серж Тригано (втория син на Жилбер и създател на иновативната и силно комерсиализирана хотелска концепция Town&Shelter) до един изоставен гараж в 20-ти район на Париж.

Уизерат се опитва да обясни на Тригано, че превръщането на гаража в хотел ще съживи квартала.

Тригано съвсем не е убеден – мястото е отвратително, жителите му са предимно бедни имигранти, улиците изобилстват с наркопласьори, а единствените туристи, които минават оттук, са поклонници на Джим Морисън, запътили се към гроба му в “Пер Лашез”.

Тригано влиза в магазинче за цигари и звъни на близкия си приятел Филип Старк. Казва му: “Стоя на Рю Баньолет...”, и преди да довърши, Старк го прекъсва: ”Да не би да гледаш онзи стар гараж? От години се опитвам да го превърна в хотел. Ако го купиш, ще направя проекта!”

Шест години по-късно, през септември 2008 г., Mama Shelter отваря врати. Интериорът демонстрира такава еклектика, каквато само Филип Старк може да забърка, без да изглежда кичозно и дори да мине за шикозно.

Дикенсови камини съжителстват с графити на улични художници, евтини завеси от винил – със скъпи дизайнерски мебели и огромна маса от 6 плоскоекраннни телевизора, покрити със стъкло, фотографии от Втората световна война – с абажури-маски на Батман, Супермен, Йода и Кинг Конг...

Mama Shelter е доста авангардно място не само по отношение на дизайна, но и на технологиите. Всяка стая разполага с iMac, който позволява на гостите да гледат телевизия, да слушат музика, да гледат филми, да сърфират в интернет.

Можете да избирате от богата библиотека със CD и DVD, но Mama Shelter е лидер и в още едно отношение – това е първият хотел, който предоставя напълно безплатни филми на принципа на платената телевизия в другите хотели.

В момента например гостите могат да избират между “Черният рицар”, “Сблъсъкът на титаните”, “Социална мрежа”, “Зеленият стършел”, “Шерлок Холмс”, “2012” и десетки други.

Стаите разполагат още с малки кухненски боксове с хладилник, микровълнова печка, електрическа кана. Обяснението е просто – в Mama Shelter няма румсървиз, но пък гостите не бива да се лишават от нищо. Някои от нещата обаче не се използват по предназначение – явно Старк се е забавлявал, превръщайки хромирани шампаниери например в кошчета за боклук.

Дойде ли време да си тръгнете, няма да се забавите нито миг на рецепцията. Системата е изцяло компютъризиранаи две машини, подобно на онези за чекиране по летищата ви помагат да уредите бързо всички формалности.


Адрес:
Mama Shelter, 109 rue de Bagnolet
75020 Paris, France

Телефон: +33 (0)1 43 48 48 48

E-Mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Уебсайт: www.mamashelter.com

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер