туризъм > екзотични дестинации


10 от най-добрите хай-тек хотели

Blow Up Hall 50 50 - Познан

Чекирате ли се в Blow Up Hall 50 50, получавате не ключ, а iPhone, който с помощта на специален софтуер за разпознаване ви осигурява достъп до вашата стая.


(Отдавна отминаха времената на бавния и ненадежден интернет в хотелската стая, времената, когато радио-часовникът и електрическата кана бяха смятани за върха в хотелските технологии. Днес хотелите навлизат в епоха, която някои анализатори определят като високотехнологичен хедонизъм.

В челните редици на тази промяна са хотели като Nine Zero в Бостън, където вместо метален ключ или магнитна карта използват ирисово сканиране, като Hotel 1000 в Сиатъл, където инфрачервен сигнал сканира стаята и уведомява камериерките дали помещението е свободно за почистване, като Yotel в ню Йорк, където грижата за багажа на гостите е поверена на робот...


Други хотели пък предлагат на своите гости напълно безплатно компютри Apple, таблети, смартфони, конзоли на видео-игри и какво ли още не.


Докъде всъщност е стигнала хай-тек революцията в хотелиерството? Хвърлете един поглед на нашата селекция от високотехнологични хотели и ще разберете. Вече ви представихме Mama Shelter в Париж, Yotel в Ню Йорк и Grace на отстров Миконос. Сега е ред на Blow Up Hall 50 50 в Познан.)


От слънчева Гърция се пренасяме на европейския континент в полския град Познан, където ни очаква истинска изненада.

Зад строга тухлена фасада, достойна за декор на сериал от рода на “Бягство от затвора” (а всъщност пивоварна от XIX в.), се крие смайващ интериор, какъвто трудно ще откриете дори във всепризнати столици на ултрамодерния дизайн като Ню Йорк или Хонконг.

Това всъщност е хотел със странното име Blow Up Hall 50 50, очевидно вдъхновено от великия филм на Микеланджело Антониони Blow-Up, спечелил Златната палма в Кан през 1967 г.

Създателите на хотела го определят като electronic art hotel и преди да се зачудите какво означава това, ще ви кажем, че ключовият елемент от дизайна на хотела е една интригуваща видеоинсталация.

В момента, в който прекосите прага на този бутиков хотел с едва 22 стаи, вие се оказвате част от нея, тъй като видеоинсталацията е съставена от 2400 изображения, събирани от 2400 камери, разположени в него.

За въпросната арт инсталация, както и за останалите произведения на модернистичното изкуство в хотела заслугата е на Рафаел Лозано-Хемер, творец, в чиято визитка се открояват участие на венецианското бианале и изложба в Тейт Модърн в Лондон.

Още нещо изключително любопитно, освен, разбира се, футуристичния дизайн. Тук няма нито ключове, нито номера над вратите на стаите. Чекирате ли се в Blow Up Hall 50 50, получавате не ключ, а iPhone, който с помощта на специален софтуер за разпознаване ви осигурява достъп до вашата стая.

Вървите по коридора с iPhone в ръка, минавате покрай врати с разположени до тях дисплеи и когато доближите вашата стая, нейният дисплей се включва и ви приветства с добре дошъл. За добре дошъл в стаята ви очакват кошница с плодове и селекция от шоколадови бонбони.

Мобилният телефон се използва и ако искате да повикате камериерката или румсървиз, да сърфирате в интернет, да разгледате качения на него пътеводител и прочие.

В стаите пък ви очакват дизайнерско обзавеждане в бяло, черно, пурпурно и бежово, електронни устройства от най-висок клас като телевизори Bang & Olufsen, докинг станция на iPhone и др.

На разположение на гостите на Blow Up Hall 50 50 са още ресторант с акцент върху традиционната полска кухня, втори ресторант, но вече не с модерен, а с провансалски интериор, който залага на средиземноморски специалитети, ултрамодерен бар и великолепни възможности за шопинг, тъй като останалата част от старата пивоварна е превърната в мол на име Stary Browar, включен от Международния съвет на търговските центрове в Ню Йорк в класацията на най- добрите търговски центрове в света.

Съвсем набизо – на не повече от 5 мин ходене пеша – се намира най-голямата туристическа атракция на Познан, старият градски площад с кметството от XV в. и великолепните старинни сгради.

Адрес:
Blow Up Hall 50 50
ul. Kosciuski 42,
61-891 Poznan, Poland

Телефон:
+48 61 657 99 80

E-Mail:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Уебсайт: www.blowuphall5050.com

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер