финанси > инвестиции


1 милиард евро капитали са се
влели от Гърция в България

Според финасовия министър Симеон Дянков още 800 фирми от южната ни съседка ще се прехвърлят у нас

За последните две години "близо 2000 компании са се прехвърлили от Гърция в България", казва  българския финансов министър Симеон Дянков в интервю за германския вестник Welt, цитирано от АФП и БТА.

В същото време "много гръцки граждани вложиха парите си в български банки", допълва Дянков. Според него притокът на капитали от Гърция е близо 1 милиарда евро, а това са "много пари за България".

Според финансовия ни министър, финансовата и икономическата криза, която разтърсва Гърция, облагодетелства България.

Дълго време българите, които правиха жертви, за да поддържат дълга си на едно от най-ниските равнище в Европа (16 на сто от брутния вътрешен продукт през 2010 година), гледаха със завист гръцките си съседи заради по-високия им жизнен стандарт. Сега България служи за убежище на компании, инвеститори и гръцки капитали.

"Ние сме облагодетелствани от факта, че климатът за компаниите в Гърция се влоши". При все това "бих предпочел съседът ни да е по-добре, това би стимулирало търговията" между двете страни, признава Дянков, цитиран от Франс прес. Той очаква още 800 гръцки компании да преместят бизнеса си в България до края на 2012 г.

Икономическото присъствие на гръцките компании в България се изчислява на 3 млрд. евро досега и е осигурило 100 хил. нови работни места, съобщава и информационният сайт GreekReporter, цитиран от БТА. Гръцките компании напускат "потъващия кораб" на собствената си страна и преместват дейността си в България, където разходите за труд за четири пъти по-ниски от тези в Гърция,  отбелязва още изданието.

Йоана Янару, ръководител на търговския отдел в гръцкото посолство в България, изтъкна, че през последните десет години България е дестинация номер едно за гръцките компании, които местят бизнеса си в чужбина.

"Мотивът зад този избор е основно ниският данък печалба от 10 процента, както и бързата и лесна процедура за регистриране на нова дейност", посочва Янару. По нейните думи обаче едва 5% от общия размер на гръцките инвестиции зад граница са направени в България.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер