политика > бизнес среда


Австралия облага с 30% данък

печалбата от добив на руда

Парите ще отидат за увеличаване на пенсиите и компенсиране на занижените приходи от корпоративни данъци

Долната камара на парламента в Австралия с подкрепата на местните Зелени одобри въвеждането на 30-процентен данък върху печалбите от добивите на желязна руда и въглища, съобщи Ройтерс.

Законът бе приет със 73 гласа „за“ срещу 71 „против“, след като, за да спечели одобрението на депутатите, премиерът Джулия Гилард се съгласи да вдигне границата за облагаемата печалба от 50 на 75 млн. австралийски долара. Освен това 200 млн. австралийски долара от приходите от налога ще бъдат похарчени за проучване на въздействието върху околната среда от добива на природен газ от въглищните пластове.


Това е голяма победа за Лейбъристката партия на Гилард след 18-месечни тежки дебати, които костваха поста на бившия министър-председател на страната Кевин Ръд.


Джулия Гилард настоява приходите от новия данък да отидат за увеличаване на пенсиите, покриването на занижените приходи от корпоративни данъци в хазната, както и редица инвестиции в инфраструктура.


Законът ще бъде гласуван в австралийския Сенат през 2012 г., където правителството и Зелените имат мнозинство.
В случай че бъде приет окончателно, новият данък ще влезе в сила от 1-и юли 2012 г. Очаква се през първите две години той да генерира 7,7 млрд. австралийски долара (около 7,8 млрд. американски долара) приходи.


Първоначално се планираше данъкът за миннодобивния сектор да бъде 40%, но добивните компании предприеха сериозна обществена кампания срещу идеята. Основни опоненти на новия налог са малките и средни добивни компании.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер